piatok 3. marca 2017

Upozorňujeme: Nový ransomvér žiada výkupné 900 EUR
Útočník ho šíri slovenských používateľom a firmám falošnými mailovými správami z adresy zakaznicky-servis@financnasprava.digital, ktorá však nepatrí Finančnej správe.  

Obeť navádza stiahnuť súbor „Elektronická komunikácia“ z falošného webu www.financnasprava.digital. Po úspešnom spustení sa obeti zašifruje väčšina obsahu infikovaného zariadenia a za jeho odšifrovanie žiada útočník približne 900 eur. Ide teda o typ škodlivého kódu, ktorému sa hovorí ransomware. Z viacerých faktov vyplýva, že autor tohto podvodu sa vyzná v slovenských reáliách, keďže cez oficiálny web financnej spravy sa môžu podávať daňové priznania online. 

ESET tento škodlivý kód deteguje pod menom MSIL/Filecoder.OwnHead.A. Spustí sa len na operačnom systéme, ktorý používa .NET framework minimálne vo verzii 4.0 (dnes rozšírený komponent Windows). Zašifrovaným súborom pridáva koncovku .ENCR.  Skladá sa z dvoch súborov. Jeho prvá časť začne postupne šifrovať všetky disky pripojené k infikovanému počítaču, aj externé, ale vyhýba sa videám. Systémový disk šifruje tak, aby nenarušil funkciu operačného systému. Druhá časť škodlivého kódu sa objaví po úspešnom ukončení šifrovania. V češtine oznamuje, že obsah zariadenia je zašifrovaný a dostane sa k nemu po zaplatení výpalného v digitálnej mene 0,8 Bitcoina, čo je aktuálne okolo 900 eur.  

Okrem mena Finančnej správy zneužíva tento škodlivý kód aj meno spoločnosti ESET, falošný web totiž obsahoval logo služby ESET Virus Radar. Táto služba však neposkytuje overenie obsahu webovej stránky.