štvrtok 27. apríla 2017

Radíme: Kúpa ojazdeného auta
Spolok na ochranu vlastníkov automobilov SOVA aktualizuje príručku pre kúpu ojazdeného auta, ktorá bude dostupná aj v elektronickej forme na jeho webstránkach.

Príručka poradí, ako sa vyvarovať kúpy nekvalitného, havarovaného alebo kradnutého automobilu. Pomôže tiež zistiť, či auto nie je kradnuté alebo papierovo „omladené“. Ukáže najbežnejšie podvody dovozcov ojazdených áut a nepoctivých bazáristov a odpovie aj na najčastejšie otázky, s ktorými sa spotrebitelia na združenie obracajú. SOVA príručku aktualizuje v priebehu jari a k spotrebiteľom by sa tak mohla dostať už počas letných prázdnin.

Minulé vydania príručky obsahujú informácie, na čo si treba dávať pozor pri kúpe auta, zoznam vecí, ktoré by mal byť schopný skontrolovať aj samotný laik a čo radšej prenechať na profesionála. Upozorňujú, na čo si dať pozor pri právnej kontrole a zároveň ako by mala vyzerať kontrola technického stavu automobilu. Ďalej oboznamujú kupujúcich o tom, čo by mali overiť pri testovacej jazde. Radia, kde a ako kupovať automobil a nezabúdajú ani na zoznam vecí, ktoré by mal kupujúci vždy požadovať pri kúpe jazdenky. Na záver informujú o hlavných trendoch, ktoré robia podvodníci.

Združenie SOVA už od roku 2007 vedie databázu stočených automobilov, v ktorej dnes eviduje vyše 5.000 automobilov. Prostredníctovm VIN automobilu je možné na stránkach združenia vozidlo overiť a zistiť, či u neho neprišlo k manipulácii s odometrom. V poslednom čase rieši SOVA čoraz viac prípadov podvodov pri kúpe auta zo zahraničia.