utorok 18. apríla 2017

Trend: Technológie a automobily
Povinné používanie bezpečnostných pásov na Slovensku aj v Čechách bolo zavedené pred päťdesiatimi rokmi. Bezpečnosť automobilov sa podľa AAA auto odvtedy neustále zdokonaľuje - cez airbagy, ABS, stabilizačný systém ESP až k takmer sci-fi bezpečnostným prvkom.

Od povinnosti používať bezpečnostné pásy na predných sedadlách od 1. januára 1967 sa prirodzene zlepšili aj ich funkcie. Klasický samonavíjací mechanizmus doplnil predpínač a následne obmedzovač sily. Vývoj dospel až k pásom s integrovaným airbagom, ktorým sú niektoré autá vybavené. Samotné airbagy: čelné, bočné, hlavové a okenné už nesmú chýbať v žiadnom aute. Rozširujú sa aj kolenné alebo panvové. Zdokonalila sa tiež osvetľovacia technika vozidiel. Od halogénovej žiarovky sme sa za polstoročie prepracovali k LED či laserovým technológiám. Svetelný lúč sa vie prispôsobiť aktuálnym potrebám a zamedzuje tak oslňovaniu protiidúcich vodičov. Svetelný kužeľ sa natáča do zákruty a svetlá sa automaticky prepínajú.

Kým v minulosti sme sa museli spoliehať iba na vlastné schopnosti, dnes nám pomáhajú rôzni asistenti: od cúvacích kamier cez asistentov sledujúcich dopravné značky, rozpoznávajúcich dostatočne veľké parkovacie miesto, strážiacich mŕtvy uhol v zrkadlách, udržovanie vozidla v jazdnom pruhu až po samočinne parkujúce automobily, systémy nočného videnia či vozidlá s autopilotmi. Vývoj smeruje k úplne autonómnym vozidlám, ktoré by mali zamedzovať nehodám.

Životy pri nehodách dnes pomáhajú zachraňovať pre-crash systémy. Automobil rozpozná blížiacu sa nehodu a posádku na stret pripraví. Zatvorí okná, nastaví sedačky do správnej pozície, dofúkne a „zomkne“ vzduchovo nastaviteľné sedačky, utiahne bezpečnostné pásy, atď. Systém e-Call privolá po nehode záchranárov. Tí su už informovaní, kde k nehode prišlo, koľko ľudí je v aute, aký silný bol náraz a o aké auto ide, takže sa môžu na zásah vopred pripraviť.