pondelok 10. apríla 2017

Upozorňujeme: Nebezpečná Modrá veľryba
Z Ruska prenikli informácie o hre na sociálnych sietiach, ktorá stojí za zvýšeným počtom samovrážd tínedžerov. Aj na Slovensku sú už dva prípady samovrážd mladých ľudí s prepojením na túto hru.

Začína jednoducho - oslovením tzv. kurátora, ktorý postupne, päťdesiat dní, každé ráno o 4:20 posunie jednu z päťdesiatich rôznych úloh. Začínajú sa napísaním symbolu hry na ruku, pokračujú pozeraním hororu či počúvaním psycho-hudby. Náročnosť sa zvyšuje až ku samovražde. Mladí ľudia prežívajúci rôzne trápenia túžia, aby duševná boleť zmizla. Často vidia riešenie v smrti.  Oni však nechcú zomrieť, chcú, aby prestala ich bolesť a mohli žiť (opäť) naplno. Navyše, prostredie internetu a disinhibičný efekt ľahko navodia dojem, že všetko je to len hra, ktorú môžu prestať hrať kedykoľvek bez následkov. Zdanlivo sa všetko odohráva len vo virtualite. Tento klamlivý pocit bezpečia a fikcie spôsobuje, že sú ochotnejší riskovať, a to dokonca aj svoj život.

Navyše „kurátori hry“ zbierajú informácie o hráčoch, ich rodinách, priateľoch, o tom, kde bývajú, o ich citlivých stránkach. A vo chvíli zaváhania sa začnú vyhrážať, že ublížia mame, bratovi, kamoške... Vplyv Modrej veľryby pocítili aj na internetovej poradni IPčko.sk. V prvom rade odporúčajú všímať si prežívanie a pocity mladých ľudí, ktoré sa často zľahčujú a venovať im záujem. Nepoučovať, počúvať. Môže to zachrániť životy.