piatok 30. júna 2017

5G: Prvé diaľkové riadenie automobilu
Na konferencii Mobile World Congress Shanghai 2017 bola úspešne demonštrovaná prvá technológia diaľkového ovládania automobilu na báze 5G.

Pri skúške sa vodič nachádzal vo vzdialenosti viac ako 30 kilometrov od vozidla. Niekoľko videokamier s vysokým rozlíšením, ktoré boli nainštalované vo vozidle, poslali vodičovi real-time HD videá a poskytli mu tak 240-stupňový pohľad na okolie vozidla cez širokopásmovú sieť 5G. (Vrátane periférneho videnia, bez obracania hlavy, priemerná osoba má binokulárne zorné pole okolo 180-190 stupňov.) Riadiace signály pre volant, plynový pedál a brzdy boli tiež prenesené cez 5G sieť, ktorá poskytla ultraľahkú latenciu potrebnú na podporu okamžitej reakcie na rôzne podmienky na ceste. Z jeho vzdialenej polohy vodič dokázal udržať plnú kontrolu nad vozidlom po celý čas.

Nízka latencia a vysoká šírka pásma 5G sietí sú nevyhnutné pre splnenie požiadaviek na diaľkové ovládanie aplikácií pre HD video streaming, rýchlu odozvu a spoľahlivé pripojenie. V tejto konkrétnej skúške dosahovala ultra vysoká šírka pásma 5G požadovanú rýchlosť pre bezchybné HD video spojenie medzi vozidlom a vodičom po celý čas. End-to-end latencia pre všetky funkcie riadenia vozidla bola menej ako 10 milisekúnd (latencia pre nové milisekunda). To znamená, že pri jazde vozidla rýchlosťou 30 km/hod. bola vzdialenosť medzi brzdením a skutočným spomalením len osem centimetrov.

Diaľkové ovládanie vozidiel má v budúcnosti široké využitie najmä v mimoriadne tvrdých alebo nebezpečných prostrediach (ťažobné miesta a miesta na likvidáciu odpadu), alebo keď je práca na diaľku účinnejšia (zhutňovanie veľkých plôch pôdy pomocou diaľkovo ovládaného parného vozíka). Môže byť použité aj na doplnenie autonómnych vozidiel. Napríklad pri diaľkovom riadení môže jedna osoba ovládať celú flotilu vozidiel, alebo ručne zasahovať do situácií vyžadujúcich ľudské vstupy (vzdialené riadenie zdrojov zdieľania vozidiel) či v núdzových situáciách (záchranné misie v zónach katastrofy).

Prvý test diaľkového riadenia osobného vozidla prostredníctvo siete 5G zrealizovali:

Huawei (bezdrôtové 5G pripojenie), SAIC Motor (inteligentné vozidlo GM iGS) a china Mobile (konektivita).