streda 14. júna 2017

EU: Cena európskeho občana za rok 2017 pre blogera Jána Benčíka
Ján Benčík sa stane držiteľom Ceny európskeho občana za rok 2017 za Slovensko. Získa ju spolu s ďalšími 49 laureátmi z krajín Európskej únie. Rozhodla o tom kancelária Ceny na návrh europoslanca Ivana Štefanca.


Ján Benčík je ružomberský dôchodca, občiansky aktivista a bloger. Za svoju odvahu čeliť extrémistom aj napriek vyhrážkam už získal ocenenie Biela vrana. Niekoľko rokov monitoruje a odkrýva správanie slovenských neonacistov, extrémistov, konšpirátorov a žoldnierov bojujúcich na Ukrajine.  Podľa poslanca I. Štefanca si Benčík cenu zaslúži práve „za vytrvalú činnosť pri odkrývaní extrémistických síl v spoločnosti v dobe, kedy chýba ochota overiť si zdroje informácií".

Verejné odovzdávanie ceny zorganizuje Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku. Víťaz sa takisto môže zúčastniť na hlavnom podujatí so všetkými laureátmi 11. a 12. októbra v Bruseli.

V predchádzajúcich rokoch Cenu za Slovensko získali Divadlo z pasáže, fotograf Šymon Kliman, predsedníčka Ligy proti rakovine Eva Siracká či kultúrny a spoločenský zväz Csemadok.