utorok 27. júna 2017

Radíme: Ako odfotiť perfektný portrét I.
Portrét je jedna z najdôležitejších, ale aj najťažších foriem fotografie. Pri jeho vzniku je dôležitá nielen práca so samotným fotografickým zariadením a so svetlom, ale aj s osobou, ktorá je vaším modelom. Inšpirujte sa našimi užitočnými tipmi.

Kľúčom je prirodzenosť - ak chcete urobiť portrétovú fotografiu, ktorá pritiahne pozornosť, pamätajte, že kľúčom je prirodzenosť. Nesnažte sa predstierať, že model je niekým iným ako v skutočnosti. Netlačte ho výhradne a bezprízorne len do svojich predstáv. Ak sa tomuto vyhnete, ľudia to na fotografii spoznajú a ocenia.

Vyskúšajte najrôznejšie pozície - postavenie hlavy, posadenie rúk, smer pohľadu alebo ramien. Všetky tieto elementy dokážu úplne ovplyvniť charakter a posolstvo fotografie. Ak ste v oblasti portrétu začiatočníkom, skúste si najskôr prezrieť rad iných fotografií pre inšpiráciu. Pozorne ich sledujte a hľadajte zaujímavé elementy. Počas vlastného fotenia potom sledujte množstvo snímok s najrôznejším aranžmá, a potom hľadajte tú najlepšiu. Čoskoro bude schopní svoj model inštinktívne naviesť.

Spojenie medzi fotografom a modelom - hovorte so svojim modelom, pomôžte mu uvoľniť sa, vysvetlite mu svoju ideu, počas fotenia mu raďte a takisto počúvajte jeho postrehy. Nie je nič horšie ako vystresovaný a napätý model. Či už chcete dosiahnuť úplne prirodzený efekt, alebo práve hľadáte tú správnu pozíciu, dôležité je, aby sa váš model cítil pohodlne.

Nebuďte otrokom kompozície - skúste prísť s takou kompozíciou, ktorá bude sedieť danej osobe najlepšie, či už ide o situovanie či osvetlenie. Nemusíte sa držať zažitých konvencií, kedy hlavný model na fotografiu bežne zaberá ¾ priestoru. Vyskúšajte asymetrickú kompozíciu, prípadne experimentujte s prázdnymi priestormi.


Využite vzájomne ladiace farby - portrét je forma, kde je pozornosť publika väčšinou zameraná na jeden objekt – tvár modelky. Ak je vo vašich silách voliť prostredie, kde sa bude fotografovať, skúste zvoliť farbu prostredia/pozadia a odevu modelky tak, aby navzájom ladili a dopĺňali sa. Pomôže vám to dosiahnuť chceného efektu a pritiahnuť požadovanú pozornosť. Nemáte zrovna cit na to, ktoré farby spolu ladia? Potom sa skúste pozrieť okolo seba, alebo jednoducho zabrowsujte na internete.