streda 28. júna 2017

Radíme: Ako odfotiť perfektný portrét II.
Na vytvorenie kvalitnej portrétovej fotografie sa dnes už nepoužíva iba drahá zrkadlovka, ale čoraz viac smartfón so špičkovým fotoaparátom. Potrebné je ale doržiavať overené rady. Vedeli ste napríklad, že si môžete sami vyrobiť fotografickú odrazku, alebo že na ostrom slnku si môžete pomôcť bleskom?

Hrajte sa s hĺbkou ostrosti - portrét je intímna fotografia, ktorá počíta s blízkosťou medzi fotografovaným modelom a človekom pozorujúcim fotografiu. Tento dojem možno dosiahnuť pri využití hĺbky ostrosti, kedy je fotografovaný model perfektne zaostrený a pozadie za ním rozostrené.

Využite fotografickú odrazku - toto pre fotografa nevyhnutné príslušenstvo sa pri tvorbe portrétov ukazuje ako nenahraditeľné. Poskytuje svetlo pre osvetlenie tienistých oblastí, zmäkčuje svetlo (biele odrazky) alebo pridáva tvári teplejšie (zlatá odrazka) alebo chladnejšie (strieborná odrazka) tóny. Odrazku si môžete ľahko vyrobiť sami za použitia kusu polystyrénovej peny, zadnej strany kalendára tlačeného na umelecký papier alebo prilepením hliníkovej fólie (alobalu) na kartónovú krabicu.

Zaostrite na oči - keď fotografujete s dlhou závierkou (čo je pre rozostrené pozadie ideálne), je rozsah ostrenia veľmi malý a ľahko sa stane, že zaostrenie nie je finálne tam, kde byť malo. V prípade portrétu by ste mali ostriť na oči modela (pri väčšom detaile) alebo na hlavu (pri širšom zábere), preto je lepšie manuálne zadať body ostrenia autofocusu.

Počkajte na popoludnie - nie je žiadnym tajomstvom, že fotografia je umením svetla. Rovnako ako pri fotografovaní všeobecne aj pri portréte je najlepšie využiť prirodzené osvetlenie. V rozpore s tým, čo by ste možno predpokladali, je najlepšou voľbou nie ostré obedňajšie svetlo, ale mäkšie a menej priame svetlo neskorého popoludnia.

Na otvorenom slnku použite blesk - ak nemáte k dispozícii nič, čo by ste mohli použiť ako odrazové sklá a potrebujete vyvážiť ostré svetlo, ktoré vytvára silné tiene na tvári modela, môžete si pomôcť bleskom. Blesk zahladí tiene a zjemní svetlo dopadajúce na tvár.


Špeciálne funkcie - na zhotovenie kvalitnej portrétovej fotografie vznikajú samostatné funkcie aj u smartfónov, napr. 3D technológia na detekciu tváre. Tá precízne rozpoznáva fotografovanú tvár a umožňuje tak zachytiť plnú ostrosť, zatiaľčo pozadie fotky je profesionálne rozmazané (bokeh).