piatok 30. júna 2017

Radíme: Odmena za vysvedčenie
Koniec školského roka je tu a dnes aj deň odovzdávania vysvedčenia. Niektorí rodičia v tom majú jasno, iní možno riešia dilemu: odmeňovať školákov za vysvedčenie aj keď to nebudú samé „čisté“? Odborníci radia: určite áno, ale robte to tak, aby dieťa malo z darčeka dlhodobý úžitok.

Odmena za koncoročné vysvedčenie je ocenením celoročnej snahy dieťaťa za úsilie v škole a pri domácich úlohách. „Ako rodičia si musíme navyše ceniť snahu dieťaťa a jeho ochotu 10 mesiacov v roku usilovne sa učiť a plniť si povinnosti voči škole. Aj keď to hodnotenie na konci nežiari jednotkami, ocenenie či  pochvalu si zaslúži“, hovorí detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková. Ako ale nájsť správnu mieru odmeňovania v dnešnom konzumnom svete, keď svoje deti zahŕňame vecami často aj bez príležitosti? Podľa psychologičky sú práve rodičia pre deti najlepším príkladom - a to aj v učení, prístupe k práci a aj k materiálnosti dnešného sveta. Deti majú vo väčšine slabšiu vnútornú motiváciu učiť sa. Jedno-dve z desiatich sa učia preto, že ich to naozaj baví. A tak sú motivátori rodičia. Často si berieme na pomoc aj darček, no určite by mal byť primeranej hodnoty.

Drahý darček alebo symbolický? Deti čakajú, že ich ocenenie bude aj materiálne, no nie obrovské - malé autíčko, kniha, talizman. Každý rodič vie, po čom jeho dieťa túži a malé ocenenie, primerane jeho možnostiam či predstavám o darčeku dieťa nepokazí. Drahá vec je pre každú rodinu niečo iné, radšej by sme sa pri výbere darčeka mali namiesto ceny sústrediť na veci, ktoré nemusia stáť veľa, ale dieťa ich využije napríklad počas prázdnin, či už na cestách, v tábore, pri mori alebo na horách či u babičky na dedine. Vhodnou odmenou môže byť aj zážitkový darček v podobe netradičného výletu do prírody či rodinných cyklopretekov.

7 psychologický rád ako si poradiť s výsledkami v škole
1. Zaujímajte sa nielen o výsledky, ale o to, čo sa vaše dieťa v škole učí.
2. Oceňte snahu rovnako ako úspechy, nič nie je samozrejmé  - ak sa mu niečo mimoriadne vydarí, odmeňte ho drobnou pozornosťou.
3. Hodnoťte známky svojho potomka podľa jeho schopností - berte svoje dieťa také, aké je, pre jedného je dvojka neúspech a pre iného je trojka skvelé víťazstvo.
4. Za zlé známky dieťa netrestajte, hľadajte spolu príčinu.
5. Ak dieťa trvalo nosí známky pod svoje možnosti, zvýšte kontrolu - venujte sa mu, hovorte o tom, čo sa učia, stanovte mu konkrétne ciele a dozerajte na ich plnenie.
6. Podporujte ho v tom, kde sa mu darí, aj mimo školy.

7. Chváľte dieťa kedykoľvek si to zaslúži, podporíte jeho sebavedomie.