piatok 23. júna 2017

Radíme: Cesta autom bez stresu II.
Poradili sme, ako si čo najlepšie naplánovať trasu a pripraviť svoje vozidlo na náročnú cestu. Ale ako si poradiť v nepredvídaných situáciách? Pokračujeme v užitočných radách pre letné cestovanie autom.

Vo vozidlách bez systému bezkľúčového vstupu a štartovania, sú zabuchnuté kľúče častou a zbytočnou komplikáciou, ktorej sa dá predísť uložením náhradných kľúčov na bezpečnom mieste mimo vozidla, napríklad v taštičke s osobnými dokladmi. V prípade potreby je tiež možné kontaktovať asistenčnú službu. Častým problémom v cudzích mestách alebo vo veľkých nákupných centrách je situácia, v ktorej si nedokážete spomenúť, kde presne ste odstavili svoje auto. On-line služby fungujúce prostredníctvom mobilných aplikácií umožnia pomocou inteligentného telefónu zistiť aj to, kde ste vozidlo zaparkovali a taktiež na diaľku skontrolovať, či ste nezabudli zavrieť dvere alebo okno.

Čo robiť pri natankovaní nesprávneho paliva? Pred každým tankovaním porovnajte zhodu informácií na čerpacom stojane s informáciou na palivovom viečku. Obchodné názvy jednotlivých druhov palív a niekedy aj farby tankovacích pištolí, sa v rôznych krajinách môžu líšiť. Ak omylom natankujete benzín do prázdnej dieselovej nádrže, do max. objemu 5 litrov sa problém dá vyriešiť dotankovaním plnej nádrže naftou. Ak už natankujete väčšie množstvo nesprávneho paliva, za žiadnych okolností neštartujte vozidlo. Odporúčame kontaktovať asistenčnú službu, ktorá vám poradí, ako ďalej postupovať.

Zistite si o krajinách, kam cestujete, čo najviac informácií o dopravných predpisoch. Môžu tu byť odlišné rýchlostné limity, ale aj napríklad počet, farba a umiestnenie reflexných viest, predpísaná lekárnička a výstražný trojuholník, úprava denného svietenia, telefonovanie počas jazdy, či dokonca zákaz konzumácie jedla a nápojov za volantom. Za nedodržanie predpisov môžu hroziť značné sankcie, v prípade nehody nielen finančné.


V prípade poruchy kontaktujte asistenčnú službu a majte informácie aj o odťahu, servise či náhradnej doprave. Vo výbave automobilov je už aj funkcia Emergency Call. Tiesňové volanie sa automaticky spustí po nehode a auto nadviaže hlasové spojenie s tiesňovou linkou 112, prípadne je možné ho aktivovať manuálne. Táto služba nie je automaticky dostupná vo všetkých krajinách, je možné si ju overiť na internete.