štvrtok 1. júna 2017

Smart: Slovenské mestá budú modernejšie
Budovanie technologických infraštruktúr prináša slovenským samosprávam nové možnosti. Viaceré z nich sa rozhodli využiť príležitosti na modernizáciu správy a fungovania mesta.

Poprad, Nitra a Trenčín počas tohtoročnej konferencie Metro ON Line 2017 predstavili svoje koncepty „smart city“, ktoré zároveň zaviedli do stratégie rozvoja mesta. Už dnes majú jasnú predstavu o tom, kam sa správa miest bude vďaka moderným technológiám uberať. Mesto Poprad chce optimalizovať spotrebu energií, vybuduje co-workingový priestor, v ktorom má už čoskoro vzniknúť prvý startup inkubátor a ďalšie „smart“ riešenia sa budú týkať verejného osvetlenia s automatickou reguláciou intenzity svetla a snímačom parkovacích miest. V Nitre plánujú vybudovať vzorové ulice s vlastným systémom, na ktorých chce ľuďom demonštrovať, čo riešenia „smart city“ dokážu. Trenčín v marci spustil na širšom území mesta inteligentný systém plateného parkovania, ktorý má slúžiť na zníženie počtu áut v centre a priniesť tak revolúciu pre novú mobilitu v meste.

Samosprávy vidia zmysel najmä vo vzájomnej podpore a kooperácii. Preto minulý rok vznikol Slovak Smart City Cluster (SSCC), platforma zameraná na podporu a rozvoj inteligentných miest. Inšpiráciu zároveň hľadajú v zahraničných mestách, ktoré už dnes bežne využívajú „smart city“ koncepty. Príkladom efektívneho využitia technológií pre vytvorenie inteligentného mesta sa stalo fínske mesto Oulu. To svojou veľkosťou, vybudovanou infraštruktúrou a rozložením najviac vyhovuje slovenským podmienkam. Mesto Poprad z tohto dôvodu podpísalo s Oulu jedinečné memorandum o spolupráci.