štvrtok 29. júna 2017

STK: Motoristi robia rovnaké chyby

Aké sú najčastejšie problémy, kvôli ktorým motoristi neprejdú technickou kontrolou? Technik STK sa nerozhoduje podľa svojho uváženia, keďže presné pravidlá stanovuje štát. Zároveň je pod neustálym drobnohľadom kamier.

Technická prehliadka obyčajne trvá 20 až 40 minút a pozostáva z viacerých stanovíšť, na ktorých sa kontroluje takmer všetko. Tajomník Národnej asociácie STK Peter Hulman odporúča ešte pred STK urobiť rýchlu kontrolu a pripraviť si všetko, čo si má so sebou vodič priniesť. Skontrolovať je potrebné svetlá, smerovky, stierače, vodu do ostrekovača či dátum platnosti lekárničky.
„Akékoľvek opravy okrem nastavenia sklonu svetlometov v priebehu kontroly sú prísne zakázané. Technikovi hrozí pokuta 165 eur. Dokonca nemôže zákazníkovi ani doliať vodu do ostrekovača“, dopĺňa P. Hulman.

Jednou z najčastejšie sa opakovaných príčin neabsolvovania STK je nepredloženie osvedčenia o evidencii časť II (po starom veľký technický preukaz). Šoféri na STK tiež chodia občas s nezapísanými zmenami. Najmä pneumatiky s iným rozmerom alebo čelné ochranné rámy sú dôvody, pre ktoré auto bez zápisu do technického preukazu jednoducho nemôže byť spôsobilé rovnako ako nečitateľné alebo inak výraznejšie poškodené EČV, nefungujúce alebo vypálené žiarovky svetlometov či nefunkčné nastavenie výšky svetiel. Sú však aj závady, o ktorých majiteľ auta nemusí vedieť: nezhodné pneumatiky na jednej náprave, pneumatiky s nižším rýchlostným indexom než je zapísaný v technickom preukaze, nalepené neschválené fólie na predných sklách, nefunkčné sťahovanie okien či poškodený výrobný štítok alebo skorodované vyrazené VIN číslo.