pondelok 19. júna 2017

Trend: Dovolenkujeme najradšej v zahraničí
Sedem z desiatich Slovákov si môže dovoliť dovolenky, niektorí aj viackrát do roka. Preferujeme pobyty v zahraničí, a to aspoň na 10 dní a podľa možností aj so službami all inclusive. A v lete smerujeme zväčša k moru.

Viac ako polovica opýtaných sa s výdavkami na dovolenky počas roka dokáže zmestiť do sumy 600 eur na osobu. Približne pätina má na tieto účely vyčlenený rozpočet od 200 do 400 eur. Pre 4% opýtaných nie je problém minúť na dovolenky za rok aj 2 tisíc eur. Jeden zo sto Slovákov sa dokonca dostane až na sumu 4 tisíc eur. Približne štvrtina ľudí na Slovensku sa však na dovolenku nedostane vôbec, pretože na to jednoducho nemajú. Viacerí Slováci tiež dovolenkujú striedmejšie. Keby mali možnosť vybrať si medzi luxusnou a skromnejšou verziou dovolenky, dve tretiny by volili tú lacnejšiu verziu. Vyše 70% respondentov si dovolenky hradia výlučne z vlastných úspor, 13% dovolenku radšej odloží a vyberie sa na ňu až vtedy, keď si na ňu našetria.

Zaujímavosťou je, že čoraz viac sa stáva populárnejším ubytovanie v súkromí, napríklad cez Airbnb. Dnes už nie sme tak závislí na cestovných kanceláriách, ako tomu bolo v minulosti. Dokážeme si sami vybaviť pobyt podľa vlastných predstáv, online si objednať výhodné ubytovanie alebo letenku či dojednať si zážitkovú turistiku priamo na mieste. Podľa prieskumu si najviac Slovákov berie do zahraničia hotovosť vo výške od 200 do 400 eur. Približne pätina respondentov má k dispozícii raz toľko, teda až do 800 eur. Stále pritom najčastejšie platíme v hotovosti. Tretina kombinuje hotovosť a platobnú kartu a ďalších 14% platí hlavne kartou.


Prieskum v máji 2017 realizovala agentúra STEM/MARK pre Home Credit Slovakia na reprezentatívnej vzorke slovenskej populácie 512 respondentov.