streda 23. augusta 2017

 GfK TEMAX: Slovákov lákali zrkadlovky aj kompakty s výmenným objektívom 
Trh technického spotrebného tovaru na Slovensku v druhom kvartáli 2017 klesol v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka o takmer 1 percento. Najdynamickejšou kategóriou bola fotografická technika a malé domáce spotrebiče.  

Spotrebná elektronika: Priemerná cena televíznych prijímačov medziročne rástla vďaka pokračujúcemu dopytu po prijímačoch s veľkými uhlopriečkami. Dynamický medziročný nárast predajov pokračoval vo väčšine audio kategórií, ťahúňmi rastu boli domáce audio systémy s pripojením, multiroom systémy a Bluetooth náhlavnej súpravy. Trh TV prijímačov však zaznamenal celkový medziročný pokles predajov v objeme aj hodnote, na ktorom sa najviac podieľali stredne veľké uhlopriečky. Klesol aj dopyt po tradičných audio systémoch a systémoch domáceho kina.

Fotografický trh: Zrkadlovky a kompakty s výmenným objektívom prispeli k medziročnému nárastu hodnoty tohto segmentu. Naopak negatívny vývoj zaznamenali kompakty s pevným objektívom.

GfK TEMAX® sleduje predaje technického tovaru vo viac ako 41 krajinách. Výsledky sú založené na maloobchodnom paneli GfK, do ktorého je zapojených približne pol milióna maloobchodných predajní po celom svete.