štvrtok 10. augusta 2017

Online: Slovenským národným športom je hokej, ale každý šiesty Slovák nešportuje
Pravidelne športuje každý štvrtý Slovák, naopak jeden zo šiestich dopytovaných podľa internetového prieskumu nešportuje vôbec. 

Výsledky priniesol prieskum Slovenského národného panela, ktorý prebehol v polovici júna na vzorke 500 respondentov reprezentujúcich internetovú populáciu SR vo veku 18–65 rokov. Štvrtina respondentov sa v ňom označila za pravidelných športovcov, podobne ako v Poľsku a v Česku, kde prebehli rovnaké prieskumy. Sezónne športuje 28% Slovákov, 24% Čechov, v Poľsku je to každý šiesty. Poliaci naopak vo väčšej miere športy nevykonávajú (takmer každý štvrtý – 22%), na Slovensku a v Česku možnosť „nikdy nešportujem“ uviedol každý šiesty. Slováci nešportujú najčastejšie zo zdravotných dôvodov (42%), nemajú na šport čas (31%), prípadne priznávajú, že sú leniví (29%). Za svoju najobľúbenejšiu aktivitu respondenti najčastejšie označili cyklistiku (najviac v obľube ju má každý piaty), pešiu turistiku (16%) a posilňovanie či fitness (11%). Pešia turistika zvíťazila u Čechov (22%) a Poliakov (18%).

V otázke národného športu medzi slovenskými a českými respondentmi jednoznačne zvíťazil hokej. Národným športom je pre viac ako polovicu Slovákov (53%) a taktiež 60% Čechov. Na druhom mieste sa umiestil futbal (25% na Slovensku a 23% v Česku), na tretie miesto slovenského rebríčka sa dostala cyklistika (9%), v Česku bodoval biatlon (3%). Poľskému poradiu kraľuje futbal (69%), nasledovaný hádzanou (10%) a skokmi na lyžiach (5%).