pondelok 7. augusta 2017

Radíme: Zablokovanie platobnej karty 
Strata či odcudzenie platobnej karty je obzvlášť nepríjemné v cudzine. Dôležité je  nezabudnúť okamžite kontaktovať svoju banku a požiadať o zablokovanie karty - či už prostredníctvom zákazníckej linky alebo internetbankingu.  

S peniazmi môžu následne pomôcť príbuzní alebo priatelia cez služby, prostredníctvom ktorých zašlú peniaze online a poškodený si ich vyberie priamo v zahraničnej pobočke. Ak sa chystáte do menej obvyklých turistických krajín (napríklad Laos, Vietnam či Keňa), oznámte to pred odletom svojej banke. Inak si môže myslieť, že vám kartu niekto ukradol a preventívne ju zablokuje! Dovolenkári cestujúci autom by si mali tiež vopred naštudovať pravidlá cestnej premávky v jednotlivých krajinách, cez ktoré prechádzajú, aby predišli pokutám z neznalosti.

Platobnú kartu v zahraničí využíva čoraz viac Slovákov. Odbremeňuje totiž od výmeny hotovosti, čo sa cení najmä pri prechode cez niekoľko krajín a zároveň je zárukou finančnej rezervy pre neočakávané výdavky. Zostáva tiež bezpečnejšou v prípade krádeže peňaženky, pretože kartu môžete okamžite zablokovať. Platobné karty dnes ponúkajú aj rôzne benefity, napr. asistenčné služby (okamžitú pomoc pri autonehode či náhlej hospitalizácii) ako aj samotné cestovné poistenie a ďalšie.