streda 27. septembra 2017

Bratislava v pohybe: Po prvýkrát sa predstaví robot
Dvadsiaty prvý ročník podujatia medzinárodného významu otvorí taiwanský choreograf a tanečník Huang Yi a jeho robotický spoločník KUKA. 


V harmonickom prepojení tanečného umenia a vedy je Huang Yi a KUKA poetickým dielom, ktoré plynule prepája moderný tanec a výtvarné umenie so svetom robotov. Tancovať tvárou v tvár s robotom je ako pozerať na vlastnú tvár v zrkadle… Myslím, že som našiel kľúč ako preniesť ľudské emócie do robota”, tvrdí Huang. V roku 2010 kontaktoval spoločnosť KUKA v Taiwane. Keď im predstavil svoj plán, odpovedali: „Zákon hovorí, že keď sa robot pohybuje, človek nesmie do priestoru jeho pohybu vstúpiť. Ak nájdete spôsob, ako to urobiť, požičiame vám KUKA.“ 

V rámci festivalu môžete od 1. do 22. októbra 2017 vidieť aj: mužské duo Woo-Sang Jeon, dvojice Gayoung Lee a Kyum Ahn  (Južná Kórea) a Žigan Krajnčan a Gašper Kunšek (Slovinsko), súbor La Veronal (Španielsko) aj Timothy and the Things (Maďarsko) . Po vystúpení Phillippe Saire Company (Švajčiarsko) budú odpremietané filmy Cartographie  7, 9, 10  a 11 dokumentujúce kombináciu ich živého predstavenia s videoprodukciou. Domácu tanečnú scénu zastúpia Yuri Korec s predstavením d-Body-m a tanečná skupina Debris Company s predstavením WOW!

Sprievodným podujatím je site-specific predstavenie Kilometrový tanec v centre Bratislavy. Testuje, či by tanečníci vedeli natiahnuť svoj tanec až na kilometrovú vzdialenosť. Diváci majú možnosť absolvovať celý kilometer spolu s nimi. Začína sa „pod hodinami“ Obchodného domu TESCO na Kamennom námestí o 15:00 hod. Zakaždým bude iný vďaka 6 osobnostiam slovenského tanečného a performačného umenia: Jaro Viňarský, Ján Valík, Soňa Ferienčíková, Martina Hajdyla Lacová, Lívia Balážová MM a Radoslav Piovarči. Je tiež reakciou na to, že súčasný tanec nemá v Bratislave vlastný priestor.

Vstupenky na všetky predstavenia je možné zakúpiť online priamo na stránke festivalu www.abp.sk v časti Vstupenky, alebo na konkrétne predstavenia priamo v mieste konania.