štvrtok 28. septembra 2017

e-Bezpečnosť: Ochrana našich virtuálnych životov 
Podľa Kaspersky Cybersecurity Index  viac ako tretina používateľov (39%) nemá svoje zariadenia chránené pred kybernetickými hrozbami (malvér, finančné podvody, hacknutie zariadenia za účelom získania prístupu k citlivým údajom a pod). Ak vezmeme do úvahy, že v súčasnosti sa vo svete používa viac ako 6 miliárd pripojených zariadení (smart zariadení), je táto skutočnosť ešte hrozivejšia.  

Čím viac surfujeme po internete, tým väčšia je šanca, že narazíme na infikovanú webstránku a staneme sa obeťou škodlivej kybernetickej aktivity. Z výsledkov každoročného prieskumu Kaspersky Lab vyplynulo, že až 63% internetových používateľov sa obáva podvodných emailov a webstránok (tzv. phishing). Bežných používateľov trápi aj obava zo straty informácií a údajov, ktoré majú uložené vo svojich zariadeniach, pričom najväčšiu cenu pripisujú fotografiám. Strata našich digitálnych spomienok je pre nás viac stresujúcou ako rozchod s partnerom či ochorenie nášho domáceho zvieracieho maznáčika. Viac ako polovica (56%) používateľov sa bojí, že by sa ich dáta stali predmetom vydierania, teda ransomvéru.

Popri obavách o bezpečnosť údajov a ochranu súkromia slabým miestom nášho prepojeného sveta môžu byť tiež členovia rodiny, ktorí trávia svoj voľný čas on-line. Napríklad až 60% rodičov má strach, že sa ich deti dostanú k nevhodnému obsahu na internete. Rôzne rodičovské kontroly umožňujú sledovať, koľko času trávia deti on-line a limitovať to, určiť a nastaviť aplikácie vhodné pre deti a vyhnúť sa tak nevhodnému obsahu či webstránkam, ktoré môžu ohroziť ich zdravý vývin (ide napríklad o obsah pre dospelých, drogy či alkohol).