štvrtok 14. septembra 2017

eRecept: Recepty od lekára s čiarovým kódom
Namiesto klasických receptov zavádza nový elektronický recept aj Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP). Umožní okamžité zdieľanie informácií medzi lekármi a lekárňami aj efektívnejšiu a bezpečnejšiu liečbu pacienta. 

Recept s čiarovým kódom môžu vydať pacientom poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí sú do služby eRecept VšZP pripojení. Aktuálne je to jedna tretina zmluvných poskytovateľov. Poistenci ich zistia napríklad podľa nálepky s názvom eRecept Liečba pod kontrolou. Zoznam pripojených lekární je na internetovej stránke VšZP v sekcii eRecept. Informáciu o najbližšej takejto lekárni získajú poistenci tiež v Call centre VšZP. Od októbra tam už nebudú za vystavený eRecept platiť poplatok 17 centov.

Vďaka vzájomnému zdieľaniu informácií medzi lekármi a lekárňou získa ošetrujúci lekár lepší prehľad o liekoch, ktoré pacient aktuálne užíva. Zároveň si môže zobraziť liekovú históriu poistenca ako aj interakcie o lieku, ktorý práve predpisuje, či interakcie navzájom medzi liekmi v liekovej karte pacienta.