streda 6. septembra 2017

EU: Nehnuteľnosti zdraželi najvýraznejšie v Česku
Európsky štatistický úrad zverejnil údaje o vývoji cien nehnuteľností v 1. štvrťroku 2017. Podľa Eurostatu si za bývanie v porovnaní s minulým rokom priplatili najviac Česi, a to až necelých 13%. Naopak, ušetrili obyvatelia Chorvátska (-0,4%) a Talianska (-0,1%).

Aj na Slovensku v 1. kvartáli 2017 ceny nehnuteľností rástli, ale pomalšie než bol priemer EÚ a eurozóny - medziročne o 3,8%. Ide o obrat oproti minulému roku, kedy bol rast cien na Slovensku rýchlejší ako európsky priemer (medziročne 8,3%). Pomalší rast cien nehnuteľnosti na Slovensku sa v prvom štvrťroku týkal novej výstavby aj existujúcich bytov. V porovnaní so záverom minulého roka ceny nehnuteľností dokonca mierne poklesli, medzikvartálne o 2,4%. Trh na Slovensku podľa odborníkov z ČSOB vykazuje prvé náznaky nasycovania dopytu. K citeľnejšiemu nasýteniu trhu v hlavnom meste by mohlo prísť do troch rokov po dostavaní ohlásených a rozostavaných projektov. Ich konkurencia bude relatívne vysoká, čo pravdepodobne povedie ku korekcii nárastu a stabilizácii cien.

Nehnuteľnosti vo väčšine krajín európskej dvadsaťosmičky v 1. štvrťroku 2017 zdraželi medziročne v priemere o 4,5%. Ceny rastú viac menej v celej Európskej únii, aj keď približne polovica krajín zaznamenala spomalenie rastu oproti predchádzajúcim štvrťrokom. Veľmi výrazne rastú ceny stále v Českej republike, pobaltských krajinách, ale aj v susednom Maďarsku, kde bol zaznamenaný silný rast už aj v minulom roku. Rovnako rastú ceny nehnuteľností vo Veľkej Británii, aj keď miernejším tempom ako tomu bolo v rokoch 2014 – 2015. Na druhej strane, ak by sme porovnali vývoj cien na medzikvartálnej báze, teda prvý štvrťrok tohto roka a posledný kvartál minulého roka, sedem krajín EÚ vrátane Slovenska už zaznamenalo aj zlacnenie nehnuteľností určených na bývanie. Výraznejší medzikvartálny pokles zaznamenala v rámci EÚ však len Malta (-5,4%).