piatok 1. septembra 2017

Malvér: Útoky na IoT
Podľa štatistík Gartner sa v súčasnosti používa viac ako 6 miliárd zariadení internetu vecí (IoT). Vďaka svojej zraniteľnosti sa stávajú čoraz viac obeťami kybernetických hrozieb.

V máji t. r. počet malvérových vzoriek zameraných na tzv. smart zariadenia alebo zariadenia internetu vecí (IoT) presiahol 7000. Oproti minulému roku ide o vyše 100% nárast, pričom tento údaj sa vzťahuje len na vzorky zachytené technológiami Kaspersky Lab. Práve preto sa spoločnosť rozhodla sprístupniť bezplatnú aplikáciu Kaspersky IoT Scanner, ktorá informuje o každom zariadení pripojenom na domácu wifi sieť a kontroluje úroveň bezpečnosti. Aplikácia je zatiaľ dostupná len na niektorých trhoch v testovacej beta verzii.

Aplikácia je schopná automaticky identifikovať všetky smart zariadenia: wifi routre, IP kamery, smart televízory, tlačiarne, ukladacie sieťové zariadenia NAS, herné konzoly, počítače, smartfóny či tablety pripojené k domácej sieti. Posiela upozornenie vždy, keď je k sieti pripojené alebo odpojené akékoľvek známe či neznáme zariadenie. Používateľ tak získa kontrolu nad všetkým, čo sa deje v danom momente v jeho sieti.