utorok 5. septembra 2017

Novinka: IT akadémia  
Pri vzdelávaní v oblastiach informačných technológií by mal už čoskoro pomôcť nový projekt - na Slovensku by mala vďaka európskym zdrojom vzniknúť IT akadémia.  

Podľa podpredsedu vlády pre informatizáciu Petra Pellegriniho pôjde o veľký projekt, do ktorého budú zapojené stovky základných, stredných a vysokých škôl a tisíce učiteľov a ktorý  prepojí vládu, vzdelávanie, priemysel a Európsku úniu. Podľa neho je v súčastnosti nutné venovať pozornosť aj vzdelávaniu vysokoškolákov, predovšetkým v oblasti moderných informačných technológií. Na trhu práce je obrovský dopyt po kvalifikovaných pracovníkoch, ktorí by sa mohli uplatniť práve v IT firmách.

"Ja stále tvrdím a budem tvrdiť, že existujú iba dve cesty. Jednou z nich je, že sa hneď začneme venovať tým, ktorí vysoké školy študujú a začneme ich formou duálneho vysokoškolského vzdelávania pripravovať v IT firmách”, priblížil Pellegrini. Druhou možnosťou je podľa neho preškoľovanie ľudí. “Predovšetkým tých, ktorí vyštudovali zlú vysokú školu, sú dnes na trhu práce, ale nerobia vôbec to, čo vyštudovali. U nich je predpoklad, že majú kapacitu, aby sa počas polročného alebo ročného intenzívneho kurzu vedeli preškoliť na IT oblasť a vedeli zapĺňať tie chýbajúce miesta. Na preškoľovanie vysokoškolákov sa musia nájsť zdroje. Dnes je trh práce vyčerpaný natoľko, že musíme investovať aj do ľudí, ktorí prácu majú, ale mohli by ju mať lepšiu. Som presvedčený, že ide o tisícky mladých ľudí.”