piatok 15. septembra 2017

Radíme: Ako sa správať pri zakladaní ohňa
Obdobie grilovania či opekania v prírode je v plnom prúde. Pri príprave gurmánskych lahôdok na lúke alebo lesnej čistinke by sme ale mali byť pri zaobchádzaní s ohňom vskutku opatrní.  

Radi chodíte do prírody a stretávate sa pri opekaní či pikniku? Aby ste si tieto nezameniteľné momenty užili naplno, bez zbytočného rizika nebezpečenstva, oplatí sa dodržiavať nasledujúcebezpečnostné rady.

Vhodná lokalita: Aby ste zabránili prípadnému vzniku požiaru, oheň zakladajte iba vo vyhradených oblastiach a miestach na to určených. Ohnisko má byť vždy ohraničené kameňmi a štrkom, aby sa zamedzilo šíreniu ohňa a vzniku požiaru. „Odporúčame tiež sledovať aktuálne výstrahy, ktoré vydáva Hasičský a záchranný zbor a sú denne aktualizované na stránke www.hasicisr.sk. Ak je v danej lokalite totiž vyhlásená výstraha, nesmie sa opekať ani na vyhradených miestach, t.j. akýkoľvek otvorený oheň je počas vyhlásenej výstrahy zakázaný“, radí Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Zakladanie ohňa: Oheň by mali zakladať iba osoby staršie ako 18 rokov. Pri zakladaní ohňa nepoužívajte kvapaliny ako benzín či rôzne urýchľovače horenia. Rovnako aj aerosóly ako deodoranty sú veľmi prchavé a vo voľnej prírode ich používanie môže viesť k výbuchu a následnému požiaru, preto sa snažte takémuto spôsobu zakladania ohňa vyhnúť.

Vznik požiaru: Aj malá iskra môže byť príčinou rozsiahleho a rýchlo šíriaceho sa požiaru. Vznik požiaru v prírode môže spôsobiť niekoľko faktorov. Vyhadzovanie odpadkov, resp. nelegálne skládky alebo ohorky z cigariet, sú jednými z nich. Odpad, ako napríklad plechovky, plastové a sklenené fľašky dokážu vplyvom slnečného žiarenia spôsobiť požiar, ktorý sa v prípade sucha a vysokých teplôt veľmi rýchlo šíri a môže spôsobiť značné škody. Les ani lúka nie sú odpadkové koše!

Keď začne horieť: Neprepadnite panike. Oheň sa pokúste uhasiť vodou alebo prírodným nehorľavým materiálom, ktorý sa nachádza v okolí - napríklad hlina, piesok, zemina alebo štrk. „Pokiaľ sa vám oheň nepodarilo uhasiť, alebo udusiť, je dôležité z miesta šírenia požiaru čo najrýchlejšie odísť (resp. sa vzdialiť do bezpečnej vzdialenosti) a neodkladne volať číslo 150, kde je potrebné požiar ohlásiť a identifikovať jeho najpresnejšie miesto“, dodáva Zuzana Farkasová.