pondelok 4. septembra 2017

Radíme: Prvý mobilný telefón 
S novým školským rokom sa veľa rodičov zamýšľa, či a ako vybrať mobilný telefón pre svoje dieťa. Opäť máme niekoľko užitočných tipov. 

Smartfón plní u detí primárne dve základné funkcie. Predovšetkým ide o komunikačný nástroj medzi rodičom a dieťaťom, ktorý umožňuje občasné kontroly a potom je potrebné zvážiť aj sociálny aspekt. Smartfón je dnes takmer nevyhnutnou záležitosťou a vlastní ho už prakticky každý. Dieťaťu ho budete ťažko odopierať dlhšie než počas prvej triedy. Na čo sa teda zamerať pri jeho výbere?

Cena je jedným z kľúčových faktorov: Dieťa väčšinou ešte neocení skutočnú hodnotu veci a  telefóny tiež padajú na dlážku, do vody, zmoknú v daždi, alebo ich zabudnú na školskom výlete. Preto nemá cenu uvažovať o drahých modeloch a najnovších vlajkových lodiach. Pozornosť zamerajte na nižšiu strednú triedu, kde sa cena pohybuje maximálne do 190 eur.

Odolnosť a pevná konštrukcia sú základ: Vzhľadom na časté nehody ocení odolný telefón väčšina používateľov, aj deti. Hoci sa plasty zlepšujú, stále hrá pri výdrži prím kovové teleso (aj keď s plastovými rámikmi). Deti milujú veselé obrázky a farby, určite ich očaríte  nejakým pekným krytom na telefóne, ktorý môžete kedykoľvek zmeniť.

Displej, výkon a batéria: Sledovanie klipov na YouTube, surfovanie po internete a prezeranie fotiek sú klasické denné aktivity so smartfónmi, pre ktoré je dostačujúci približne 5-palcový displej aj z hľadiska pohodlného ovládania. Pre obľúbené fotografovanie a selfie sa odporúča rozlíšenie pre hlavný fotoaparát 13 MPx a predný 5 Mpx. Zvážiť je potrebné ďalej výkon a úložisko telefónu, pretože mobilné hry a rôzne aplikácie sú veľkým lákadlom. Napríklad 2 GB operačná pamäť a 16 GB pamäťové úložisko by mali byť pre „detský“ smartfón dostačujúce. Kapacita batérie je potom logicky čím vyššia, tým lepšia. Súčasné smartfóny vydržia pri bežnej záťaži 1-2 dni. Pri uvedených parametroch bohato vystačí batéria okolo 3000 mAh.

Výber smartfónu, najmä prvého, je dobré realizovať priamo s dieťaťom. Je dôležité mu vysvetliť, že ide o jeho prvý telefón a je preto vhodné vybrať taký, ktorý síce nebude ničím zaostávať za spolužiakovými, ale ktorý zároveň nevyprázdni peňaženku. Nezabudnite mu dôkladne vysvetliť základy bezpečného používania telefónu, internetu a komunikácie v kybersvete. Potom nech si najskôr samo smartfón vyskúša, naučí sa s ním pracovať a ukáže, ako sa o neho bude starať, ako zvládne hospodáriť s kreditom apod.