štvrtok 28. septembra 2017

SR: Ceny elektronických diaľničných známok sa nezmenia     
V budúcom roku 2018 zostávajú ceny a platnosť elektronických diaľničných známok nezmenené. Rozhodol o tom minister dopravy a výstavby SR. 

Vodiči osobných áut tak zaplatia za ročnú diaľničnú známku 50 eur, cena mesačnej známky ostane 14 eur a desaťdňovej 10 eur. Súčasne bude ročná diaľničná známka platiť od 1. januára 2018 do 31. januára 2019. Elektronickú diaľničnú známku si môžete zakúpiť cez internetovú stránku eznamka.sk, cez mobilnú aplikáciu "eznamka" a tiež na predajných miestach, väčšinou na čerpacích staniciach. Pri úhrade diaľničnej známky v elektronickej forme je potrebné, aby vodiči udali správne a úplne potrebné údaje, vrátane evidenčného čísla vozidla a následne si ich aj skontrolovali.

Slovensko podľa ministra zostáva krajinou, ktorá má najlacnejšie diaľničné známky v regióne. Národná diaľničná spoločnosť aktuálne spravuje približne 790 kilometrov diaľnic, rýchlostných ciest a vymedzených úsekov ciest prvej triedy. V roku 2017 bolo otvorených 23 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest.