pondelok 18. septembra 2017

SR: Dopravné nehody kvôli alkoholu
Alkohol za vollant nepatrí. Pre koho to ale na Slovensku stále neplatí? Pripravili sme výber aktuálnych údajov zo štatistiky Policajného zboru.  

Počas prvých 8 mesiacov tohto roka bolo zaevidovaných 9.007 dopravných nehôd (DN), z ktorých bolo pod vplyvom alkoholu zavinených 964 DN (za rovnaké obdobie minulého roka to bolo 930 DN). Vinníkmi dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu sú predovšetkým vodiči motorových vozidiel (86%), 7% tvoria opití cyklisti a 5% opití chodci (2% ostatní). Najviac opitých vodičov sadá za volant v čase od 16 hodiny poobede do približne tretej hodiny ráno, najmä v čase od 22.00 – 24.00 hod. Najrizikovejším mesiacom zostáva december.

To, že aj menšie množstvo alkoholu spôsobuje horšiu koordináciu, motoriku a koncentráciu potvrdzuje, že v prípade viac ako polovice (54%) nehôd spôsobených vodičmi pod vplyvom alkoholu narazí vodič do pevných prekážok (napr. zaparkované alebo odstavené vozidlo, stĺp, strom, plot). V 26% sa opití vodiči zrazili s idúcim vozidlom. Z hľadiska príčiny dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu sa v 49% prípadoch vodiči nedostatočne venovali riadeniu vozidla (otáčanie sa v aute, telefonovanie, zábava so spolujazdcami a pod.) a v 26% prípadoch bola príčinou neprimeraná rýchlosť jazdy.