pondelok 25. septembra 2017

Trend: Každý tretí Slovák pracuje aj z domova
Pracovať na diaľku mimo kancelárie začína byť čoraz populárnejšie aj medzi slovenskými malými a strednými firmami. Až 35% Slovákov niekedy využíva home office.  

Ďalšími obľúbenými miestami na prácu mimo kancelárie sú zastávky pri cestovaní, kaviarne či zdieľané kancelárie. V Európe mimo kancelárie pracuje z domu niekedy 31% ľudí. Vyplýva to z prieskumu Microsoftu v 19 európskych krajinách začiatkom tohto roka. Možnosť zorganizovať si čas a prácu po svojom patrí medzi hodnoty, ktoré sú významné najmä pre mladšie generácie pracovníkov (tzv. millenials).

Predpokladom úspešného zavedenia flexibility v práci je riadenie ľudí založené na dôvere a zodpovednosti. Výsledky prieskumu naznačujú, že v tomto smere si Slovensko počína dobre – až 57% zamestnávateľov dôveruje svojim zamestnancom, že sú efektívni aj mimo kancelárie, ďalších 28% dôveruje čiastočne. Rovnako je to aj v Európe, kde plne dôveruje práci na diaľku až 58% manažérov, 22% čiastočne. Ďalším predpokladom bezpečnej a efektívnej práce na diaľku sú profesionálne cloudové technológie. Až štyri pätiny firiem (81%) už nejaké cloudové riešenia používajú, čo je dobrý potenciál využívať flexibilitu.

Prieskum Slovenské firmy – moderné, či zaostalé? prebehol v 19 európskych krajinách od decembra 2016 do januára 2017. Celkový počet respondentov bol 12804. Respondenti boli z mikrofiriem (1 – 9 pracovníkov), malých (do 49 pracovníkov) a stredných (do 250 pracovníkov) firiem. Prieskum bol realizovaný v spolupráci s Ipsos Mori.