piatok 22. septembra 2017

Trend: Mrazom sušené ovocie 
Lyofilizácia, sušenie hlbokým mrazom pri extrémnom znížení atmosférického tlaku, je šetrné nielen na krehkú stabilitu kyseliny askorbovej - vitamínu C a ďalších antioxidantov, ale aj fytoterapeuticky účinných polyfenolových zlúčenín - flavonoidov a ďalších substancií.  

MUDr. Karol Mika upresňuje: „Lyofylizované ovocie je koncentrát všetkých biochemických súčastí plodov. V prepočte vždy toľkonásobne koľko vody sa z nich sublimovalo. Jeho účinnosť a efektívnosť je niekoľkonásobne vyššia ako pred spracovaním. Takéto plody sú bez pridaných konzervantov, cukru alebo akýchkoľvek aditív. Organolepticky, vôňou, chuťou, vzhľadom sú skoro rovnocenné s čerstvým ovocím. Naopak, pre koncentráciu substrátov môžu mať výraznejšiu chuť a farbu. Z hygienického hľadiska netreba takéto ovocie umývať ani nijako čistiť. Stabilita produktov je bezpečná najmenej do dvoch rokov.“      

Účinky ovocia:
Čierne ríbezle – zaženú bolesti hrdla, vláknina pomáha tráveniu a slúžia aj ako prevencia proti osteoporóze.
Višne – vďaka melatonínu sú vhodné na dobrý spánok, znižujú objem kyseliny močovej v krvi a pomáhajú k správnej funkcii štítnej žľazy.
Čučoriedka lesná – viaže na seba tuky, čím podporuje chudnutie, zrýchľuje procesy hojenia rán, podporuje liečbu diabetu.
Slivky – normalizujú hladinu cukru v krvi, podporujú tvorbu a pevnosť kostného tkaniva, spevňujú vlasy a nechty a tiež podporujú trávenie.
Arónia – dokáže odstrániť ťažké kovy z tela, pomáha pri chudokrvnosti, zlepšuje pamäť, zvyšuje imunitu a je prírodným antibiotikom.
Marhule – napomáhajú k správnej funkcii svalov a nervov, znižujú následky ožarovania a chemoterapie.
Malina – má odvodňujúce účinky, reguluje krvný cukor a vďaka vysokej koncentrácii rutínu spevňuje cievy v očiach.
Černice – napomáhajú k správnej funkcii svalov a nervov, znižujú následky ožarovania a chemoterapie.
Jahody – pomáhajú pri detoxikácii čriev, posilňujú imunitu a podporujú krvotvorbu.