piatok 15. septembra 2017

Upozorňujeme: Pod vplyvom alkoholu si sadá za volant každý desiaty šofér
Podľa údajov polície sa až 59% dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu stane cez víkendy vrátane piatku, avšak ešte rizikovejšími sú predĺžené víkendy a sviatky, počas ktorých opití vodiči spôsobia v priemere o 11 % viac dopraných nehôd. V tomto roku dokonca až o 31 % viac. 

Hoci väčšinu nehôd pod vplyvom alkoholu spôsobia muži - vodiči (88%), rastie aj počet žien (o 1,5% ročne), ktoré sadajú za volant po vypití alkoholických nápojov. Najmenej zodpovední sú mladí vodiči s vodičskou praxou do 5 rokov, ktorí stoja za viac ako štvrtinou (26%) všetkých nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu. Až 64% nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu sa pritom deje pri priaznivých poveternostných podmienkách, dobrej viditeľnosti a na suchej ceste. Tri štvrtiny nehôd pod vplyvom alkoholu (75%) sa stane v obci, Slováci teda zrejme podceňujú práve krátke jazdy, napr. návrat z návštevy, stretnutia alebo cestu na nákup.

Nárast pravdepodobnosti dopravnej nehody sa zvyšuje s koncentráciou alkoholu v krvi. Pri 0,5 promile je u vodiča pravdepodobnosť dopravnej nehody o 100% vyššia ako u vodiča, ktorý nepil. Pri 0,8 promile je pravdepodobnosť vyššia až o 400%.