piatok 20. októbra 2017

e-Bezpečnosť: Najviac ohrozené sú mobilné zariadenia a seniori     
Podľa aktuálnych výsledkov Kaspersky Cybersecurity Index sa naše aktivity čoraz viac odohrávajú v digitálnom svete. Najviac ohrozenými sú používatelia nad 55 rokov.   

Prvý polrok 2017 opäť potvrdil, že preferujeme mobilné zariadenia. Napríklad pri mailovej komunikácii počet ich používateľov vzrástol z 59% (druhý polrok 2016) na 67%. Počet používateľov, ktorí realizovali prístupy k emailom z bežných počítačov v rovnakom období klesol z 87% na 78%.  Nárast používania mobilných zariadení sa prejavil aj pri online nakupovaní – zo 41% na 50%. Bežné počítače využívalo pritom na svoje online nákupy opäť menej používateľov (pokles z 80% na 75%). Po prvýkrát v histórii bol zaznamenaný pokles priemerného počtu pripojených zariadení k internetu: v priemernej domácnosti je ich 6,2 (v predchádzajúcom polroku 6,3). Prejavil sa tiež pokles chránený používateľov. Zatiaľčo podiel respondentov, ktorí nemali svoje zariadenia chránené pred hrozbami, predstavoval koncom minulého roka 39%, v tomto roku 41% používateľov tvrdilo, že nemajú zavedené žiadne bezpečnostné opatrenia. Kým pri bežných počítačoch venujú používatelia pomerne veľkú pozornosť ich zabezpečeniu, mobilné zariadenia používajú často bez akejkoľvek formy ochrany.

Od začiatku tohto roka pribudlo do databázy Kaspersky Lab 20 miliónov škodlivých objektov zameraných na Android zariadenia. Ich používatelia čelia ransomvérovým útokom, ktoré požadujú výkupné za odblokovanie zašifrovaných údajov, ale aj malvérom zameraným na krádež peňazí z bankingových aplikácií, podvodným webstránkam obsahujúcim infekcie, ku ktorým sa dostali cez odkazy na sociálnych sieťach či v emailovej komunikácii a iným. V sledovanom období už každý štvrtý (27%) respondent potvrdil, že sa stal obeťou kybernetického zločinu. Najrizikovejšou skupinou z pohľadu kybernetických rizík sú starší používatelia (najmä vo vekovej kategórii nad 55 rokov). Kým koncom minulého roku sa len 12% z týchto používateľov priznalo, že sa stali obeťou kybernetickej hrozby, v prvom polroku 2017 ich bolo už 19%.

Kaspersky Cybersecurity Index sa zostavuje na základe výsledkov prieskumu realizovaného dvakrát ročne. Aktuálne zverejňuje výsledky za prvý polrok 2017 a vychádza z vyjadrení vyše 21 tisíc používateľov z 32 krajín sveta vo veku nad 16 rokov.