streda 11. októbra 2017

IBD: Zápalových črevných ochorení je stále viac 
Pod skratkou IBD (inflammatory bowel disease) sa združuje Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, ktoré môžu vyústiť do život ohrozujúcich komplikácií, vrátane rakoviny hrubého čreva. Najčastejšie postihujú mladých ľudí vo veku 15 až 35 rokov, výnimkou však nie sú ani deti.   

Na Slovensku trpí touto diagnózou asi 14 tisíc pacientov, v Európe sú ich viac ako tri milióny. Príčina ich vzniku stále nie je jasná, najväčší problém vidia lekári v zlyhaní imunitného systému, určitú úlohu hrá aj dedičnosť v kombinácii s dlhodobým stresom, nezdravou životosprávou či vírusmi. Spájajú ich bolesti brucha, riedka stolica, časté hnačky, zvýšená teplota, letargia, depresie, môžu sa pridružiť rôzne prejavy na koži, zápaly kĺbov, pečene či očí. Diagnostika oboch ochorení je nesmierne náročná a môže trvať aj roky. Gastroskopia ani kolonoskopia nedokážu obsiahnuť väčšinu tenkého čreva a pri prvých problémoch sa najskôr musia vylúčiť bežné diagnózy ako potravinové intolerancie či helicobacter. Pri vyšetreniach sa využíva sonografia aj magnetická rezonancia.

Efektívna liečba sa môže líšiť od pacienta k pacientovi. Na prvom mieste je medikamentózna liečba, ktorá dokáže výrazne zlepšiť kvalitu života. U mnohých pacientov však liečba buď nezaberá, alebo bola podaná neskoro. Vtedy je čas na chirurgický zákrok, ktorý sa starostlivo plánuje. Mnohí pacienti sa musia naučiť žiť s vývodmi. Súčasťou komplexnej liečby je aj psychológia. Na letargii, strese či depresiách sa často podpisuje nedostatočná podpora okolia a slabé povedomie verejnosti. Pacienti sa hanbia o chorobe a jej prejavoch hovoriť, každý výlet či nákup si musia starostlivo plánovať  s ohľadom na množstvo toaliet v okolí.

Aj s tak náročným ochorením sa dá žiť plnohodnotný život. Je dôležité venovať sa koníčkom a záujmom, ktoré robia radosť. Výhodou je mať s kým zdieľať skúsenosť s ochorením a vzdelávať sa v poznatkoch o IBD. Najlepšie pochopenie majú tí, ktorí tiež takéto niečo prežívajú. Preto sa odporúča kontakt s pacientskou organizáciou.