piatok 13. októbra 2017

On-line: Pravda o zoznamkách  
Dnes takmer každý tretí človek využíva služby a aplikácie on-line zoznamiek. Najnovší výskum ale potvrdil, že sú tam časté falošné profily plné nepravdivých údajov či fotiek, ba dokonca aj s podvodníkmi, ktorí sa pokúšajú získať citlivé súkromné informácie. 

Ľudia, ktorí skutočne hľadajú spriaznenú dušu prostredníctvom on-line platforiem ako napr. Tinder, Bimble, OK Cupid či Badoo, predstavujú menšinu. Podľa výskumu Kaspersky Lab si chce nájsť celoživotného partnera prostredníctvom on-line zoznamky len necelých 11℅ požívateľov. Takmer polovica respondentov (48℅) priznala, že ich navštevuje len pre zábavu, pričom 13℅ tam hľadá iba partnera na sex. Viac ako polovica používateľov sa priznala ku klamstvám, len aby pôsobili a vyzerali lepšie ako v skutočnom živote. A našli sa aj takí, ktorí tu chcú prichytiť svojho partnera pri podvádzaní.

Šírenie falošných údajov môže byť obrovským sklamaním pre ľudí využívajúcich služby internetových zoznamiek. Napriek tomu v prieskume každý piaty používateľ (19℅) potvrdil, že bol odmietnutý kvôli falošným fotkám a každý desiaty (12℅) kvôli falošným očakávaniam. Zaujímavé, alebo skôr ironické je, že objavenie falošnej informácie je podľa výskumu väčším sklamaním pre ľudí, ktorí informácie falšujú, ako pre tých čestných.

O čom sa najčastejšie klame v on-line zoznamkách:
- 59% uvádza nepravdivý údaj o veku,
- 54% uverejňuje klamlivé fotografie,
- 35% klame o svojom aktuálnom partnerskom vzťahu, resp. manželstve,
- 29% o profesii,
- 16% uvádza klamlivý údaj o mieste svojej práce,
- 14% zavádza v komunikácii o svojich sexuálnych zvykoch,
- 13% klame o svojom zdravotnom stave.

Od on-line zoznamiek odrádzajú aj bezpečnostné riziká. Už každý desiaty používateľ mal skúsenosť s podvodníkmi, ktorí sa snažili získať cenné osobné a finančné informácie, alebo im posielali falošné odkazy s vírusom. Práve ľudia, ktorí falšujú informácie sú viac náchylní na kyberútoky. V prieskume potvrdilo až 16℅ používateľov, ktorí zdieľali falošné informácie, že sa im prostredníctvom on-line zoznamiek podarilo infikovať ich zariadenie vírusmi. Naopak, z ľudí, ktorí nešíria falošné informácie, má skúsenosť s vírusmi len 5℅.