pondelok 23. októbra 2017

Online tlmočník: Užitočná služba nielen pre nepočujúcich 
Na Slovensku žije vyše 11tisíc ľudí, ktorí používajú posunkový jazyk ako svoj primárny komunikačný prostriedok. Už 2 roky im pomáha bezplatná služba Online tlmočník, ktorá  dokonca zachraňovala aj životy. 

Službu Online tlmočník môžu využiť nepočujúci, ktorí používajú posunkový jazyk alebo počujúci, ktorí chcú komunikovať s nepočujúcimi. Najčastejšie sa využíva pri komunikácii so štátnou správou, pri hľadaní si zamestnania, pri dorozumievaní sa so zamestnávateľom či v rôznych nečakaných situáciách. Za dva roky sa využila takmer 3.000 krát a pomohla vyše 260 klientom. Od septembra t.r. je táto služba dostupná každý pracovný deň: pondelky, stredy a piatky od 8:00 – 18:00 a utorky a štvrtky od 8:00 – 12:00.  

Hovor s Online tlmočníkom sa realizuje cez Skype. Na komunikáciu je potrebný počítač, tablet alebo mobil s pripojením k internetu a s nainštalovanou službou Skype. Online tlmočník, teda reálna tlmočníčka posunkového jazyka, vybaví za nepočujúceho napríklad telefonát, alebo skontroluje úradné listiny, pomôže s objednaním sa k lekárovi, zavolá ohľadom výsledkov vyšetrení, komunikuje s úradmi,  objedná jedlo či iné tovary alebo pomôže  v rôznych krízových a nečakaných situáciách. Nepočujúcim odporúčame zaregistrovať sa na stránke onlinetlmocnik.sk, aj keď službu práve nepotrebujú. Neskôr, keď ju využijú, budú mať tlmočníci na danú osobu všetky kontaktné údaje, čo môže vybavovanie náležitostí značne urýchliť.