streda 4. októbra 2017

SR: Predaj cigariet maloletým klesá
Podľa Slovenskej obchodnej inšpekcii predajcovia vlani na Slovensku predali tabakové výrobky vyše 20% maloletých. Predaj cigariet osobám mladším ako 18 rokov ale z roka na rok klesá: v roku 2009 bolo zaznamenaných 55% takýchto prípadov, v roku 2015 poklesl na 35% a predvlani na 29%.

V rámci projektu Na veku záleží sa tento rok v maloobchode v rámci zákona o ochrane nefajčiarov podarilo vyškoliť vyše 30.000 predajcov tabakových výrobkov. Projekt chce však okrem zmeny správania sa na strane predajcu dosiahnuť aj zmeny u spotrebiteľov. Napokon denne fajčia aj niektoré slovenské deti na základných školách. Mnohé sa pritom rozhodnú okúsiť cigaretu podľa vzoru svojich rodičov. Dieťaťu preto treba byť vzorom už v útlom veku a nepriťahovať jeho pozornosť k tomuto nebezpečnému zlozvyku.

Cigaretu si podľa posledného prieskumu z roku 2012 denne zapáli takmer 10% slovenských žiakov základných škôl. Na strednej škole siahne po cigarete takmer 24% študentov. Dospelých fajčiarov na Slovensku ubúda, je ich asi 21% (európsky prieskum z roku 2014). V počte fajčiarov sme však na tom stále horšie ako európsky priemer. Na následky fajčenia zomiera na Slovensku ročne asi 11.000 ľudí. Aktívny fajčiar si môže privodiť choroby srdca, impotenciu či rakovinu pľúc. Prestať s fajčením pomáhajú na všetkých regionálnych úradoch verejného zdravotníctva.