utorok 24. októbra 2017

Trend: Prehľad o energii v mobile 
Nové trendy vo využívaní slnečnej energie smerujú k smart riešeniam, ktoré poskytujú prehľad o množstve vyrobenej a spotrebovanej elektriny priamo v mobilnej aplikácii. 

Slnečné elektrárne na strechách domov sú dnes dostupnejšie: v roku 1977 stál 1 Watt fotovoltického panelu 76 dolárov, dnes je to 0,31 dolára. Za poklesom cien stojí vyššia produkcia aj nové technológie a výrobné procesy. A keďže väčšina domácností na Slovensku má najvyššiu spotrebu elektriny ráno a po návrate domov, do pozornosti sa dostávajú fotovoltické riešenia s batériou. Ich výhodou je, že uskladňujú slnečnú energiu a umožňujú jej využitie neskoršie.

Vzdialený monitoring a diagnostika fotovoltických panelov cez smartfón majú zabezpečiť, že fungovanie slnečnej elektrárne bude bezproblémové. Vhodným doplnkom môže byť riešenie pre inteligentnú domácnosť, ktoré pomocou rôznych senzorov a zariadení pomáha efektívne využívať elektrickú energiu a ovláda sa rovnako vzdialeným prístupom cez mobil. Môžete takto napríklad zapnúť ohrev teplej vody a využiť elektrinu vyrobenú fotovoltickými panelmi počas dňa, prípadne na diaľku vypnúť vybrané spotrebiče.