štvrtok 12. októbra 2017

Upozorňujeme: Nebezpečné mydlo, farby aj maska - aktualizácia
Úrad verejného zdravotníctva SR upozornil na nové nebezpečné výrobky v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX kontrolné orgány v Nemecku, vo Francúzsku a v Taliansku. Môžu sa ale vyskytovať aj v iných krajinách. 

V tekutom mydle dm Balea Creme Seife Buttermilk &Lemon značky (výrobná dávka: Lot: 637541 a 637542 s dátumom spotreby: 06.2019) z Nemecka bol prekročený povolený limit pre mikroorganizmy. Výrobca už nariadil stiahnutie predmetných výrobných dávok od spotrebiteľov a ich likvidáciu.

Farba na vlasy Shenaz Gold – Herbal Based Black Henna (výrobná dávka/typ: Batch No: 754, Exp. Date: Apr. 2018) z Indie obsahuje aj zakázaný barium peroxide a paraphenylenediamine (PPD) v nepovolenej koncentrácii 4,4% (môže sa používať len do oxidačných farieb na vlasy s povolenou koncentráciou do 2% ).

Na maske na tvár Rhassoul clay with orange blossom značky KELACOSMETIQUE z Maroka chýba povinné označenie (zodpovedná osoba, dátum minimálnej trvanlivosti a výrobná dávka) a obsahuje tiež zakázané látky nikel a bárium (30 mg. kg-1 ).

Farba na tetovanie Dark Red značky Eternal Ink (výrobná dávka/typ: Mfg date: 11/09/15, batch: E313) z wUSA  nespĺňa kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up rezolúcie Rady Európy kvôli zložke Anisidine (27 mg.kg-1 ).

K nebezpečným kozmetickým výrobkom pribudla šumivá bomba do kúpeľa Bomba de Baño Efervescente y Karité (effervescent shea butter bath bomb) značky DEUNAPIEZA zo Španielska. Pripomína potravinu, čo nie je podľa legislatívy EÚ bezpečné.

V ďalšej farbe na tetovanie STRONG BLACK značky BIOTEK (výrobná dávka/typ: Lot No 16M09) z Taliansak bolo zistené prekročené povolené množstvo látok  benzo(a)pyrene (BaP – 1,201 +/- 0,264 mg.kg-1) a polycyklických aromatických uhľovodíkov.