utorok 31. októbra 2017

Úvery: Vyše 28% Slovákov si vzalo úver pre niekoho iného
Podľa prieskumu KRUK Česká a Slovenská republika si najčastejšie ľudia požičiavajú peniaze pre svoje deti (takmer 38% úverov), pre priateľov (27% pôžičiek), partnerov (19%) a rodičov (16%).  

Najviac si pôžičky pre niekoho iného berú ľudia vo veku 54 až 65 rokov s odborným a stredoškolským vzdelaním, pomer mužov a žien je takmer vyrovnaný. V Prešovskom kraji si financie pre svojich blízkych požičiava 33% obyvateľov, využívajú ich väčšinou pre svoje deti. Najopatrnejší sú obyvatelia Bratislavy, z ktorých si pre niekoho iného požičalo len 23% respondentov prieskumu. Ak totiž dôjde k vynechaniu splátky, dostáva sa človek, ktorý je pod pôžičkou podpísaný, do problémov.

Nejde pritom len o malé pôžičky, vyše 46% úverov pre niekoho iného presahuje sumu 800 eur, 33% pôžičiek je do 200 eur a zostávajúcich 21% v rozmedzí 200 až 800 eur. Pôžičky pre rodinu a priateľov berú Slováci ako bežnú vec a na tento účel sa zadlžujú častejšie než pre dovolenku, Vianoce či školským potrebám pre deti. Na mieste je opatrnosť, pretože pokiaľ si niekto nemôže vziať úver sám na seba, obvykle by žiadnu pôžičku nedostal: či už kvôli svojej úverovej histórii alebo kvôli nízkym príjmom, z ktorých by úver nemohol splácať.