utorok 10. októbra 2017

World Robotics Report 2017: Pribúdajú roboty aj coboty  
Správa International Federation of Robotics (IFR) predpovedá 18% rast v počte nasadenia priemyselných robotov v tomto roku a 15% rast v rokoch 2018 - 2020.  

Hlavnými faktormi optimistického scenára je silnejší rast globálnej ekonomiky, zrýchľujúce sa obchodné cykly, rastúce nároky zákazníkov na variabilitu a rastúca miera praktického uplatnenia konceptov tzv. Priemyslu 4.0. Aj v tomto roku vidí správa rastúci dopyt po robotickej automatizácii v širokom spektre odvetví: automotive, elektroniky, gumárenského a plastikárskeho priemyslu, potravinárskeho a nápojového priemyslu, farmácie či strojárstva. Predpovedaný rast je celosvetový a odohrávať sa bude v Európe, Amerike a hlavne v Ázii.

Podľa správy IFR zohrávajú hlavnú rolu v aktuálnom raste kolaboratívne roboty (coboty). Spolupráca ľudí a robotov je prevládajúci trend v spojení s jednoduchou obsluhou, ľahkou inštaláciou, nízkou hmotnosťou, mobilitou a nízkymi nákladmi. Vzrastie aj vďaka potrebe malých a stredných spoločností (SMB) automatizovať svoju výrobu jednoducho a za prijateľné náklady. Coboty by mali pracovať spolu s ľuďmi namiesto toho, aby ich nahradzovali, a to je dôležité hlavne tam, kde sú pracovné miesta citlivou témou. Umožňujú tiež podnikom vrátiť výrobu do svojich materských krajín, čo je kľúčové v prípade výroby masovo personalizovaných produktov s vyššou maržou.