piatok 6. októbra 2017

Zálohujeme: Druhý počítač a špeciálny softvér
Na zálohovanie je možné použiť aj ďalšie počítače v kancelárii alebo staré PC doma. Hoci sa toto riešenie zdá ako najlepšie z pohľadu nulových vstupných nákladov, je najmenej vhodné.  

Pokiaľ druhý počítač napadne vírus, dáta sú v podstate nepoužiteľné a nie je možné sa na takúto zálohu 100% spoľahnúť. Nevýhodou je potreba starať sa o ďalšie aktualizácie a riešenia možných hardvérových problémov. Výhodné je naopak to, že je možné zdieľať dáta pre viac PC a kapacita je v podstate neobmedzená, pretože do počítača je možné pridať ďalšie disky, alebo pripojiť externé. Možné je tiež nastavenie, kedy sa jednotlivé počítače zálohujú na všetky ostatné počítače v sieti, čo znamená niekoľkonásobnú zálohu. Samozrejme pri vyššom počte PC je toto riešenie neefektívne.

Výhody:
- Nulové vstupné náklady.
- Rýchle zdieľanie a možnosti práce s dátami.
- Veľká kapacita, ktorú je možné rozširovať.

Nevýhody:
- Aj ďalšie PC sa môže zavíriť a následne môže dôjsť k strate dát.
- Možné fyzické poškodenie alebo vypnutie.
- Potreba starať sa o aktualizácie a bezpečnosť PC.

Prenechať starosť o zálohu počítaču a nechať ho automaticky ukladať rôzne verzie dokumentov v rôznom čase a dokonca na rôzne miesta umožňuje dnes špeciálny softvér (ideálne je pritom zálohovanie na viacerých miestach). Každú noc sa zálohujú všetky dokumenty na externý disk, niekoľkokrát denne sa spraví záloha na ďalšie počítače v sieti a každý týždeň sa spraví záloha do cloudu, napríklad cez víkend. Softvér je možné jednoducho nastaviť pre ktorýkoľvek spôsob zálohy a cieľové zariadenie nerozhoduje. Niektoré zálohovacie programy majú dokonca svoj vlastní cloud v cene, takže užívateľovi skutočne zostáva len jednoduché nastavenie požiadaviek na zálohovanie.