štvrtok 9. novembra 2017

Radíme: CRP test na vírusovú alebo bakteriálnu infekciu

Špeciálne testovanie v ambulanciách všeobecných lekárov sa na Slovensku realizuje asi 10 rokov. Hlavným zámerom je nepredpisovať zbytočné antibiotiká a liečiť infekciu či iné ochorenie správne. 

Lekári krátkym odberom krvi vyšetrujú najmä deti. Ministerstvo zdravotníctva to pediatrickým ambulanciám nariadilo od roku 2011, odkedy musia toto pomocné vyšetrenie vykonávať povinne. Ale vyžiadať si ho môže aj dospelý pacient. Kedy je na to najvhodnejší čas? Merateľné hodnoty je možné zaznamenať už o 4 – 6 hodín, maximum dosahuje CRP o 24 – 48 hodín a k poklesu dochádza o 4 – 5 dní. Pri prvých príznakoch horúčky je teda lepšie počkať a neutekať k lekárovi ihneď.

Aké hodnoty CRP sú nebezpečné? Kedy sú už potrebné antibiotiká? Normálna hodnota je menej než 10 mg/l. Pri 10–25 mg/l ide o zvýšenú hodnotu (vírusové ochorenie, avšak nevylučuje bakteriálnu infekciu, hlavne ak choroba v čase odberu vzorky trvala príliš krátko).Viac ako 50 mg/l znamená väčšinou bakteriálnu infekciu, kedy sú antibiotiká potrebné. Deti majú nižšiu základnú hladinu CRP než dospelí ľudia, preto sa u nich za hraničné považujú nižšie hodnoty CRP než u dospelých. Zložité je používanie testu CRP u novorodencov – treba ho opakovať aj niekoľko krát, aby sa hodnoty dali jednoznačne interpretovať. Rýchly test na stanovenie hladiny CRP je pre lekára cenným nástrojom pri rozhodovaní sa medzi nutnosťou okamžitej antibakteriálnej terapie a prípadným sledovaním vývoja choroby. Lekár však posudzuje celkový klinický stav a tak nie je CRP test vždy nutný.