utorok 5. decembra 2017

FSC: Značka pre nákup výrobkov z dreva

Takmer polovica svetových lesov už vplyvom ľudí zmizla. Je teda najvyšší čas, aby každý z nás podporoval obhospodarovanie lesov, ktoré bude environmentálne zodpovedné, sociálne prínosné a zároveň ekonomicky životaschopné.  

Ročný úbytok lesov bol podľa svetovej organizácie FAO (Medzinárodná organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) v rokoch 2010 až 2015 na úrovni 3,3 milióna hektárov, čo sa rovná 67% rozlohy Slovenska. Stále vážnejší problém predstavuje nelegálna ťažba. Odhaduje sa, že v brazílskej Amazónii je 80% stromov vyrúbaných nezákonne a zhruba polovica tropického dreva dovážaného do krajín Európskej únie pochádza z nelegálnych zdrojov.

Certifikácia FSC (Forest Stewardship Council) je podľa WWF najdôveryhodnejšou schémou certifikácie lesov súčasnosti. Zaručuje, že drevo nebolo vyťažené nelegálne a pochádza z lesov obhospodarovaných prírode blízkym spôsobom. Certifikát FSC takisto zaisťuje spravodlivú mzdu, bezpečnosť práce a možnosť vzdelávania ľuďom ktorí v lese a na spracovaní výrobkov pracujú.

Desať tipov ako postupovať pri nákupe výrobkov z dreva: 
1. Uprednostnite drevo pred plastmi či kovmi. Drevo je prírodný materiál a obnoviteľná surovina.
2. Pýtajte sa predajcov, či ponúkajú drevo a drevené výrobky s označením FSC. Drevo pochádza z lesov obhospodarovaných podľa prísnych ekologických a sociálnych pravidiel.
3. Uprednostnite výrobky vyrobené z domácich drevín, najlepšie vyrobené na Slovensku. Platí pravidlo, že čím bližšie je krajina pôvodu, tým je to lepšie.
4. Ak chcete kúpiť produkt vyrobený z tropického dreva, zistite si, či neexistuje alternatíva vyrobená z domáceho dreva.
5. Vyhýbajte sa kúpe výrobkov z tropického dreva bez značky FSC. Často pochádzajú z devastovaných či nelegálne ťažených tropických lesov.
6. Ak kupujete výrobky z tropických druhov drevín (tík, eukalyptus a iné), rozhodne vyberajte len z tovaru označeného značkou FSC.
7. Uprednostnite výrobky z masívneho dreva pred lepenými materiálmi. Tie často obsahujú zdraviu škodlivé chemické látky.
8. Uprednostnite výrobky ošetrené olejmi, voskami a fermežou pred farbenými a lakovanými produktmi.
9. Uprednostnite výrobky ošetrené prírodnými farbami a lakmi pred syntetickými.
10. Vyberajte si tovar vyššej kvality. Vydrží dlhšie a nebude potrebné nábytok čoskoro nahradiť novým. Z dlhodobého pohľadu tento prístup šetrí aj vašu peňaženku.