piatok 22. decembra 2017

On-line: 77 dôvodov, prečo mám rád Slovensko

Absolútnym víťazom prieskumu sa stal opäť Peter Sagan s celkovým počtom 10.803 udelených hviezdičiek, čím sa stal aj víťazom kategórie športovec roka. Na druhom mieste sa v celkovom poradí umiestnil Štefan Nosáľ (10.459 hviezdičiek) a tretie miesto získali slovenské minerálne vody ako jedna z nominácií v novej kategórii Čo pijú Slováci. 

Za osobnosť roka 2017 zvolili Slováci bývalého dlhoročného umeleckého šéfa folklórneho súboru Lúčnica Štefana Nosáľa (10.459 hviezdičiek). Na druhom mieste sa umiestnil politik Alexander Dubček. Tretiu priečku obsadil významný slovenský hudobník a skladateľ Marián Varga. Prvou osobnosťou spomedzi žien sa stala aktuálna dekanka Fakulty informatiky a informačných technológií STU Mária Bieliková (6.690 hviezdičiek). Nasledovali sochár, keramikár a maliar Andrej Rudavský, cestovateľ a podnikateľ Ľubomír Fellner a úspešná bankárka Elena Kohútiková.

Športovcom roka 2017 sa stal s absolútnym prehľadom Peter Sagan. O druhé miesto súťažili lyžiarky Petra Vlhová (9.528 hviezdičiek) s Veronikou Velez Zuzulovou (9.015 hviezdičiek). V kategórii príliš nezaostávali ani ďalší nominovaní, štvrté miesto obsadil horolezec Peter Hámor, piate tenistka Magdaléna Rybáriková, šieste bežec Ján Volko a siedmy skončil futbalista Milan Škriniar.

V oboch predchádzajúcich kategóriách mohli respondenti uviesť aj vlastné nominácie. Bezkonkurenčne najviac, spolu 764, ich získal chodec Matej Tóth, ktorý nebol medzi nominovanými.

Na prvej priečke v novej kategórii Sedem odtlačkov Slovenska vo svete sa umiestnila originálna nominácia – slovenské pracovité ruky, ktoré stavali New York aj Budapešť (8.849 hviezdičiek). Najlepšie ju vystihuje svetoznáma ikonická fotografia zo stavby newyorského mrakodrapu, kde na traverze vo vzduchu sedí partia chlapov, medzi nimi aj slovák Gusti Popovič. Spoznáte ho podľa fľašky v ruke! Na druhom mieste sa umiestnil Andy Warhol, na treťom slovenskí hokejisti a za nimi vynálezcovia Štefan Banič, konštruktér padáka a Jozef Murgaš, priekopník bezdrôtovej telekomunikácie. Nasledoval architekt, ktorý staval prvý mrakodrap v Číne, Ladislav Hudec a siedmu priečku v tesnom závese obsadili svetovo úspešné slovenské technologické firmy.

V ankete 77 dôvodov, prečo mám rád Slovensko, hlasovali Slováci v siedmich kategóriách, kde si mohli vybrať zo siedmich nominácií a každej z nich bolo možné udeliť jednu až sedem hviezdičiek. Na hlasovaní sa zúčastnilo viac ako 2.113 respondentov, ktorí spoločne udelili 368.637 hviezdičiek.