piatok 12. januára 2018

Novinka: Šperky z recyklovaného zlata z elektroniky

Na veľtrhu CES 2018 bola predstavená aj kolekcia šperkov z recyklovaného zlata. Drahý kov pritom pochádza z použitej elektroniky.  

Nový rad šperkov predstavila herečka Nikki Reedová pod svojou módnou značkou Bayou with Love. Sériu prsteňov, náušníc a manžetových gombíkov zo 14 a 18 karátového zlata ponúka už dnes na internete a ich cena je od 78 dolárov. Recyklované zlato sa naďalej používa aj v matičných doskách nových IT produktov.

Podľa štúdie Trucost je dopad na životné prostredie pri recyklovanom využívaní zlata až o 99% nižší, ako keby sa malo vyťažiť. Nedávne prieskumy zároveň potvrdzujú, že iba 12,5% elektronického odpadu sa používa na výrobu nových produktov! V prípade mobilných telefónov napríklad Američania „vyhodia“ v zlate a striebre približne 60 miliónov dolárov ročne.

Na ilustráciu Dell používa vo svojich produktoch a baleniach recyklovateľné materiály už viac ako 10 rokov. Od roku 2012 zrecyklovalo takmer 23 tisíc ton použitých materiálov, medzi ktoré patrí aj plastový odpad z oceánov. Cieľom firmy do konca roka 2020 je zrecyklovať približne 45 tisíc ton odpadu.