streda 24. januára 2018

Trend: Peňaženku nahradia smart hodinky

Klasická peňaženka či platobné karty budú minulosťou, nahradia ich tzv. nositeľné zariadenia. Podľa prognózy bude 62% týchto zariadení, označovaných často ako smart hodinky, obsahovať platobné funkcie do roku 2020.

V roku 2016 mal trh so smart hodinkami podľa Mastercard hodnotu 16,2 miliardy dolárov, pričom sa očakáva ďalší rast aj rozširovanie schopností sprostredkovávať platby. Zvýšenie predajov v Británii o 45% v roku 2016 predstavoval jeden z najvýraznejších nárastov medzi európskymi krajinami: predalo sa tu neskutočných 13 miliónov nositeľných zariadení.

Hnacím motorom rastu trhu so smart hodinkami je predovšetkým dôvera v bezkontaktné technológie. V druhej polovici roku 2015 vzrástol v medziročnom porovnaní počet bezkontaktných platieb realizovaných v európskych krajinách takmer o 170% a v roku 2016 sa ich počet strojnásobil.

Objem mobilných platieb realizovaných v siedmich najvyspelejších krajinách EÚ (Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Švédsko, Holandsko a Španielsko) vzrástol ku koncu roka 2015 na 52 miliárd dolárov, pričom v nasledujúcich piatich rokoch sa očakáva jeho strojnásobenie. V tom istom roku spotrebitelia v Británii utratili bezkontaktnými platbami 25 miliárd libier, zatiaľčo v roku 2017 bola približne rovnaká čiastka – presne 23,23 miliardy libier – dosiahnutá iba za šesť mesiacov.