piatok 12. januára 2018

Trend: Rýchlonabíjacie stanice pre elektromobily

Pol roka od sprístupnenia rýchlonabíjacej stanice v Považskej Bystrici pribudla v regióne hornej Nitry druhá v Prievidzi. A čoskoro ich doplní tretia v Starej Turej.  

Rýchlonabíjacia stanica v centre Prievidze má výkon 50kW a ponúka tri typy konektorov, ktoré sú kompatibilné so všetkými typmi elektromobilov dostupnými na európskom trhu. Súčasne ju môžu využívať dve vozidlá na elektrický pohon, pričom sa batéria na 80% dobije do 30 minút, teraz je to navyše bezplatne.

V druhom polroku uplynulého roka jazdilo po slovenských cestách viac ako päťsto elektromobilov. Ministerstvo hospodárstva SR očakáva, že ich počet do roku 2025 vzrastie až na 20 tisíc. V súčasnosti sa na Slovensku nachádza vyše 100 verejných nabíjacích staníc a asi 350 neverejných.

„Naším zámerom nie je budovať iba rýchlonabíjacie stanice, sieť nabíjačiek chceme rozšíriť aj o tie klasické, ktoré by sme radi umiestnili do niektorých z 80 zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja“,  uviedol župan Jaroslav Baška, autor myšlienky projektu Zelená župa. Samotný Úrad TSK dnes využíva tri župné elektromobily, štvrtý využíva krajská organizácia cestovného ruchu Trenčín región.