utorok 30. januára 2018

Upozorňujeme: Zmeny pri podpore fotovoltických panelov

V roku 2018 čakajú žiadateľov o poukážky na fotovoltické panely na Slovensku dve zmeny. Zníži sa sadzba podpory na inštaláciu fotovoltických panelov o 100 € a pribudne nová povinná príloha k žiadosti o preplatenie poukážky.

Vyhlásené budú dve fotovoltické kolá s plánovanou alokáciu 1,65 milióna €. Podobne ako v predchádzajúcom období bude na fotovoltické inštalácie určená štvrtina z celkovej sumy 13,2 milióna € určenej pre mimobratislavské regióny. Sadzba podpory pre fotovoltické zariadenia sa od januára 2018 znižuje na základe aktualizácie, ktorá vychádza z cien predložených za fotovoltické inštalácie v roku 2017. Aj naďalej však bude v prípade fotovoltických panelov príspevok na 1 kW inštalovaného výkonu podstatne vyšší ako pri iných zariadeniach.

Nová príloha sa týka iba fotovoltických inštalácií a bude sa prikladať až k žiadosti o preplatenie poukážky. Pri všetkých fotovoltických inštaláciách, ku ktorým bude vydaná poukážka v roku 2018, bude nutné predložiť kópiu oznámenia o uvedení malého zdroja do prevádzky v zmysle odseku6 § 4a zákona č. 309/2009 Z. z., ktoré majú domácnosti odosielať distribučným spoločnostiam. Uvedenie malého zdroja do 10 kW do prevádzky má podľa zákona výrobca elektriny do 10 pracovných dní od spustenia zariadenia oznámiť prevádzkovateľovi distribučnej sústavy, bez ohľadu na použité technické riešenie. Oznámenie má podľa zákona obsahovať meno, priezvisko, adresu fyzickej osoby, dátum inštalácie a opis malého zdroja. Ak si výrobca elektriny nesplní povinnosť podľa prvej vety, prevádzkovateľ distribučnej sústavy je oprávnený ho odpojiť.

Doplnenie novej povinnej prílohy vychádza z pripomienok, že domácnosti neinformujú distribučné spoločnosti o inštaláciách uvedených do prevádzky. Na stránke Zelená domácnostiam bol doplnený zoznam podporených inštalácií  o príslušný kraj, aby si mohli distribučné spoločnosti overiť, či si domácnosti svoju povinnosť splnili.