utorok 27. februára 2018

Aktuálne: Najviac priplácame za vajcia a maslo

Na Slovensku sme v januári t.r. za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatili medziročne viac o 6,8%. Ide tak o najvýraznejšie zdražovanie v rámci celej EÚ, a to už tretí mesiac po sebe.  

Podľa analýzy Slovenského farmárskeho družstva (SFD) vypracovanej na základe údajov Eurostatu Slovensko už tretí mesiac po sebe zaznamenáva nelichotivé prvenstvo. Medziročný nárast cien o 6,8% je najvýraznejší v rámci celej EÚ. V januári sa za SR umiestnilo Estónsko (5,6%) nasledované všetkými našimi susedmi z V4, teda Českou republikou (4,5%), Maďarskom (4,5%) a Poľskom (4,1%). V EÚ ako celku sa ceny potravín a nealkoholických nápojov zvýšili o 2,2%, v eurozóne o 1,7%. Naopak, zlacňovanie potravín pocítili obyvatelia Grécka (o 1,0%), Írska (o 1,6%) a Cypru (o 4,4%).

Na úvod roka si Slováci podľa analýzy siahli hlbšie do vrecka najmä kvôli vajciam, ktoré boli medziročne drahšie o 49,5%. Za maslo si spotrebitelia priplatili o takmer 37% viac ako pred rokom a drahšie nás vyšiel aj nákup ovocia, a to o vyše 18% v porovnaní s januárom 2017. Naopak, za cukor platia zákazníci v obchodoch približne o 9% menej ako v úvode uplynulého kalendárneho roka.