piatok 2. februára 2018

Dane: Deň daňovej slobody

Daňovníci v SR budú tento rok pracovať na odvod daní 151 dní, čo je o sedem dní menej ako vlani. Podľa Deloitte pripadne tzv. deň daňovej slobody na 30. mája 2018.    

Približne rovnako ako Slováci na tom budú aj Briti, Španieli a Estónci. Najviac dní budú dane pre štát odvádzať daňovníci v Luxembursku a vo Francúzsku, najmenej v Rumunsku a Bulharsku. Podľa Ľubice Dumitrescu slovenskí daňovníci už dlhší čas pociťujú nárast daňovej agendy. Zmena nastala aj v prístupe finančných úradov, ktoré sa už viac zameriavajú na analytickú kontrolu poskytnutých dát, zatiaľ čo predtým sa venovali jednotlivostiam. Na základe dôkladnej analýzy jednotlivých dát z priznaní a hlásení tak posudzujú celkovú ekonomickú a daňovú situáciu daňovníka. V praxi to predstavuje zvýšené nároky na správne nastavenie systémov a precíznosť poskytovaných dát. Slovenskí daňovníci navyše pociťujú určitú neistotu, ktorá je spôsobená častými zmenami daňových zákonov.    

Deň daňovej slobody predstavuje jednoduchú, laicky zrozumiteľnú reprezentáciu daňového zaťaženia v ekonomike. Používaná metóda výpočtu rozdeľuje rok na dve časti v pomere zodpovedajúcom podielu celkových daňových príjmov a čistého národného dôchodku.