piatok 9. februára 2018

Digitálna koalícia: Hodnotenie záväzkov

V Bratislave rokoval výkonný výbor Digitálnej koalície za účasti podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu SR Petra Pellegriniho. 

Medzi splnenými záväzkami s významným dosahom na zlepšovanie digitálnych zručností Slovákov sú záväzky Ministerstva hospodárstva SR, ktoré zaradilo Digitálnu koalíciu do pripravovaného Akčného plánu inteligentného priemyslu, ale aj spoločnosti T-Systems, ktorá pripravila študijné programy zamerané na IT projektové riadenie: na troch fakultách sa do nich prihlásilo 78 študentov. Spoločnosť zároveň do škôl dodala 210 notebookov. Vďaka Zastúpeniu Európskej komisie na Slovensku sa vyše 1.900 študentov a 121 škôl zapojilo do projektu Mladý digitálny Európan a v roku 2017 zastúpenie podporilo projekty Junior Internet, IT Fitness Test a Aj ty v IT.  Aktuálny počet študentov Sieťových akadémií s odbornou garanciou Cisco Systems Slovakia je takmer 16.000 ( v roku 2016 to bolo 5.500) študentov. V Študentskom trénerskom centre Microsoft, ktoré je aktívne v školách po celom Slovensku, sa podarilo pripraviť 25 absolventov z radov stredoškolských študentov, ktorí sa chcú zdokonaľovať v IT a majú záujem poskytovať nadobudnuté znalosti ďalším.

Republiková únia zamestnávateľov splnila záväzok spracovať strategický materiál Analýza dopadov digitálnej transformácie na podnikateľov v súkromnom a verejnom sektore, Vysoká škola ekonómie a manažmentu verejnej správy v spolupráci s Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a IT Asociáciou Slovenska spustila s univerzitou v Charkove historicky prvý spoločný študijný program so zameraním na IT, ktorý umožní ukrajinským študentom doštudovať a súčasne získať prax v IT firmách na Slovensku.