piatok 2. februára 2018

Lúčnica: 70 rokov krásy a mladosti

V tomto roku si pripomíname 25. výročie samostatného Slovenska, 100. jubileum prvej Československej republiky a 70. narodeniny oslavuje aj Lúčnica. 

Marián Turner, generálny riaditeľ Lúčnice: „Bola to dlhá, náročná, ale nádherná cesta. Viedla od amatérskych vystúpení na povojnových krojovaných plesoch v bratislavskej Redute, cez prvé verejné predstavenia v Prahe na Slovanskej poľnohospodárskej výstave v máji 1948, Trať mládeže a prvé zahraničné zájazdy v roku 1949, až po súčasné obrovské úspechy na domácich i svetových pódiách najväčších divadiel a operných scén.“  

V Lúčnici sa za 70 rokov vystriedalo takmer dva a pol tisíc členov. Vytvorili fenomén, aký v histórii našej kultúry nemá obdobu. Svojou profesionálnou kvalitou a nasadením dokázali prezentovať slovenský originálny folklór v štylizovanej javiskovej podobe vo vyše 60 štátoch sveta, kde ich umelecké výkony sledovali milióny nadšených divákov. Lúčnica sa tým zároveň stala aj jedným z najvýznamnejších kultúrnych veľvyslancov svojej krajiny a dnes je vo svojom odbore zaraďovaná publikom, kritikmi aj medzinárodnými agentúrami medzi najlepšie súbory svojho žánru vo svete. Nesúc odkaz o nevyhnutnosti zachovávania slovenskej tradičnej originálnej kultúry však pokračuje ďalej. S novými nápadmi, víziami aj formou stvárňovania svojich programov.


Lúčnica pripravila sériu slávnostných vystúpení, na ktorých uvedie program "Štefan Nosáľ 90". Ide o jedinečné a technicky výpravné predstavenie s veľkoplošnou projekciou unikátnych archívnych materiálov, s vyše stovkou účinkujúcich a špeciálnymi hosťami. Program vzdáva hold všetkým lúčničiarom, no najmä človeku a umelcovi, ktorý stál na jej čele nepretržite od roku 1949 do roku 2017 ako jej umelecký vedúci a hlavný choreograf. A je to zároveň aj hold vzdaný umeniu postavenému na základoch slovenskej ľudovej kultúry. Umeniu na jednej strane pokornému, ktoré s úctou pristupuje k národným tradíciám a nestráca nič zo svojej autenticity, ale na druhej strane umeniu vysoko profesionálnemu a náročnému na interpretáciu.


Jubilejné predstavenia sa uskutočnia v dňoch 7., 9., 10. a 11. februára 2018 v bratislavskej Inchebe.